- آخرین خبر از واشنگتن؛ ند پرایس در رابطه با مذاکرات وین چه گفت؟
- باقری: به دو سند جدید دست یافتیم/ گفتوگوهای آتی میتواند دور آخر مذاکرات باشد
واقعیت این است در طی این دوره زمانی که ترامپ از برجام خارج شد و ایران هم پس از یکسال گامهای کاهش تعهدات خود را برداشت، هرکدام از طرفین به ابزارها و اهرمهایی دست پیدا کردند؛ چه درباره ایران که غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصد و افزایش حجم غنیسازی را انجام و در سطح پایینتر تحقیق و توسعهای که در این مدت سرعت بیشتری گرفت.
به گزارش تازهنیوز و به نقل از انتخاب، دیاکو حسینی در تحلیل خود از نتایج دور اخیر مذاکرات، اظهار داشت: «آنچه از سوی منابع غربی و ایرانی بیان شده است ظاهرا بعد از دور هفتم گفت و گوها، ایران دو پیشنویس جدید را ارائه و البته طرف غربی در آن مقطع واکنش بسیار منفی را نشان داد و به نظر میرسید که این پیشنویسها مورد قبول سایر طرفها نیست. در پایان دور هشتم از سوی منابع غربی اینطور اعلام شد که همچنان مبنای گفت و گوها پیشنویس ژوئن یا همان پیشنویسی است که بعد از شش دور گفت و گوهای اول تهیه شد، با مقداری اصلاحات جزئی که دیدگاههای ایران را انعکاس میدهد. این امر با آنچه از طرف ایرانی میشنیدیم کاملا متفاوت است.»
او در این مورد افزود: «در طرف ایرانی دستکم به طور عمومی به این شکل اعلام شد که طرحهای ایران مورد پذیرش قرار گرفته و این مهم رد نشد که همچنان طرح ژوئن بخشی از ادامه مذاکرات خواهد بود. ما هنوز نمیدانیم کدام روایت دقیق است اما فکر میکنم ترکیبی از این دو باید درست باشد به این معنا که مقداری از اصلاحاتی که ایران انجام داده، مبنای گفت و گو قرار گرفته و احتمالا بخش عمدهای از متنی که قرار است مبنا باشد، همان متنی است که در پایان دور ششم گفت و گوها مورد توافق قرار گرفته است. به نظر میرسد تا الان چارچوب کلی که باید ادامه یابد و مهمترین بخش گفت و گوها در آن تعریف شود، احتمالا تا الان نهایی شده است و ما از دو بعدی گفت و گوها شاهد ورورد به جزئیات بیشتری خواهیم بود.»
حسینی درباره اینکه این جزئیات شامل چه مورادی است، مطرح کرد: «در مورد اختلافاتی که از همان دور ششم گفت و گوها و بعد از طرح ژوئن ناتمام و جای آنها خالی مانده و قرار است به عنوان مهمترین بخش اختلافات، مورد مذاکره قرار گیرد و این مسائل که بنا به گفتهای ۲۰ درصد از کل اختلافات باقی مانده است، احتمالا شاهد این خواهیم بود که در دور بعدی گفت و گوها، مذاکره درمورد آن شروع خواهد شد. ولی الزاما در دور بعد این اختلافات که جدی هم هستند، حل و فصل نخواهد شد.»