عوامل به وجود آمدن دلزدگی در زندگی مشترک

رفتارهای خشونت آمیز شوهران، عدم همکاری در خانواده، ناتوانی در گذراندن وقت کافی با هم، مسائل مربوط به فرزندان و سایرخانواده ها، عدم ارتباط موثر و همچنین مشکلات مالی میتواند پیش بینی کننده دلزدگی زناشویی زوجین باشد.

به گزارش تازه‌نیوز، خانواده به عنوان یک واحد اجتماعی کوچک، از مهم­ترین نهادهای جامعه به ­شمار می­آید. در واقع هر خانواده باید به عنوان یک آجر از دیوارهای یک جامعه و مرکز اصلی حفظ و نگهداری سنت­ها و آداب و رسوم و همچنین ارزش­های مورد احترام و گرانبها، یک نهاد نیرومند برای روابط اجتماعی پایدار در میان بستگان، منشاء بیان و تجلی هیجان­ها، کانون صمیمی­ ترین روابط در میان افراد و پرورش فکر، ذهن، اخلاق و ارتقاء روح در نظر گرفته شود.

خانواده مهم­ترین واحد جامعه است. ازدواج به این دلیل که ساختار اولیه را برای ایجاد یک رابطه خانوادگی و پرورش نسل آینده فراهم می­کند، به عنوان مهم‌ترین و اساسی­‌ترین رابطه انسانی توصیف شده است. شواهد نشان می­‌دهند بیش از ۹۰ درصد از جمعیت جهان حداقل یک­بار ازدواج خواهند کرد.

به نقل از میگنا، درحالی­که ازدواج یک رابطه بسیار مطلوب به نظر می­‌رسد، آمارها نشان می‌­دهد که رضایت زناشویی امری نیست که به راحتی قابل دستیابی باشد. بنابراین میزان رضایت زناشویی از عوامل مهمی است که به طور کلی خانواده را تحت تأثیر قرار می‌­دهد.

ازدواج، که اساس تشکیل یک خانواده به­ شمار می­‌آید، یکی از مهم­ترین روابط میان­ فردی در زندگی انسان محسوب می­‌شود سازگاری زناشویی می‌‌تواند سازگاری زوجین با زندگی روزمره و تغییر شرایط زندگی و تغییر مناسب این شرایط در دوره زمانی خاصی محسوب شود برخی دیگر از صاحب نظران سازگاری زناشویی را رابطه زناشویی تعریف می­کند که در آن شرکا می­توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و تعارضی در زمینه­ های مهم ازدواج به چشم نمی­خورد و یا اگر تعارضی پیش آید، به­ گونه­ ای حل می­شود که رضایت را برای هر دو زوج در پی خواهد داشت.

تعارض­ های زناشویی نیز به عنوان شاخصی در تقابل با سازگاری زناشویی در نظر گرفته می­‌شود. با افزایش تعارض در روابط زوجین، ناسازگاری افزایش یافته و نارضایتی بیشتری حاصل می­شود.

تعارض­های زناشویی تأثیرات زیان­باری بر سلامت جسمانی و روان­شناختی و خانواده دارد. تعارض­های زناشویی با بهزیستی روان­شناختی پایین، سبک­های دلبستگی ناایمن، اختلال­های روان­پزشکی، افسردگی، اختلال­های اضطرابی، اختلال­های عملکرد جنسی و مشکلات سلامت جسمانی نظیر فشارخون، درد مزمن و بیماری­های ایسکمی قلب به طور مثبت همبسته­ اند

یکی از نزدیک­ترین روابط بین ­فردی، پس از ازدواج و رابطه زناشوئی، شکل می­گیرد با توجه به تأثیر به سزای سبک های دلبستگی هر یک از زوجین بر روابط زناشویی و متعاقباً تعارض های زناشویی و از سویی رابطه تعارض های زناشویی شاید بتوان گفت که هر یک از سبک های دلبستگی پیش بینی کننده دلزدگی زناشویی نیز هستند.

دو عامل برای پریشانی و آشفتگی در روابط زناشویی شناسایی شده است:­

تعارض­ های زناشویی آشکار یا عدم توافق و دلسردی و بی­تفاوتی یا به عبارتی دلزدگی دانشمندی به نام کایزر دلزدگی زناشویی را فقدان تدریجی دلبستگی عاطفی تعریف کرد که شامل کاهش توجه به همسر، بیگانگی عاطفی و افزایش احساس دلسردی و بی­تفاوتی نسبت به همسر است

این شامل سه مرحله می­شود:
۱) سرخوردگی و ناامیدی: ویژگی بارز این مرحله سرخوردگی از روابط زناشویی است. در این مرحله، فرد دلزده سرخوردگی نسبت به همسرش را در سکوت کامل، نشخوار فکری می­کند؛

۲) خشم و تنفر: روشن­ترین احساس در این مرحله، احساس تنفر است که به نظر می­رسد ناشی از عود رفتارهای منفی و آسیب­ رسان زن و شوهر باشد. چرا که چشم­ پوشی از خطاهای همسر، که در مرحله اول کار آسانی بود، در این مرحله به سختی ممکن می­شود؛

۳) دلسردی و بی ­تفاوتی: فاصله­ گیری عاطفی و جسمی، مشخصه آخرین مرحله از فرایند دلزدگی است.

برخلاف مرحله قبل، خشم و نفرت تا حدی کاهش می­یابد و سردی عاطفی به­ طور معناداری افزایش پیدا می­کند.

همچنین رفتارهای ترمیمی مراحل قبل به علت مقصر دانستن همسر در ایجاد مشکلات، در این مرحله صورت نمی­‌پذیرد. دلزدگی در یک رابطه زوجی به معنای نگرش منفی و غیر لذت بخشی است که زن و شوهر از جنبه های مختلف روابط زناشویی خود دارند.

تعارض­ های مکرر زناشویی بروز دلزدگی زناشویی را نیز تسهیل می­کند. دلزدگی زناشویی پدیده پیچیده­ ای است که ضمن درگیر کردن بسیاری از زوج­ها، از عوامل بسیاری از جمله تعارض زناشویی تأثیر می­پذیرد.

به گزارش میگنا همچنین یافته های مطالعات نشان می دهد سبک های دلبستگی هر یک از زوجین افراد و روابط، رضایت و و سازگاری زناشویی آن ها را تحت تأثیر قرار می دهد و تعارض های زناشویی را منجر می شود از عوامل مهمی که در سال­های اخیر به آن توجه شده است و بر زندگی زناشویی زوجین تأثیر به سزایی دارد، تجارب اولیه فرد با والدین و یا نوع رابطه هیجانی فرد با والدین خود در دوران کودکی است تجارب افراد در روابط اولیه والد- فرزند میتواند روابط عاشقانه آن­ها در بزرگسالی را شکل دهد.

بیشتر بخوانید:

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.