بحث سایر سطوح در حقوق بازنشستگان انحرافی‌ است/ تورم جیب‌ها را یکسان خالی می‌کند!

بازنشستگان با صد درصد افزایش حقوق نمی‌توانند زندگی کنند، با ده درصد واقعاً چه کنند؟

به گزارش تازه‌نیوز، کاظم فرج‌اللهی (فعال صنفی کارگران و بازنشستگان) در ارتباط با مصوبه‌ی افزایش حقوق بازنشستگان کارگری به خبرنگار ایلنا گفت: تورم مزدها را به یکسان می‌بلعد و جیب‌ها را به یکسان خالی می‌کند؛ بنابراین بحثِ «سایر سطوح» یک بحث کاملاً انحرافی‌ست و باید تمام شود.

به نقل از ایلنا، او توضیح می‌دهد: مزد کارگر قیمت نیروی کار اوست؛ بهای مصرف توان و نیروی جسم و جان اوست که در دوران سلامت و توانمندی آن را در اختیار کارفرما گذاشته و کالایی تولید یا خدماتی ارایه داده است. با فروش این کالا یا خدمات، پس از کسر بهای مواد اولیه و دیگر هزینه‌های تولید، ارزشی برای کارفرما ایجاد می‌شود و فقط بخش کوچکی از این ارزش به عنوان مزد به کارگر داده می‌شود. روشن است هرچه کارگر با تجربه‌تر و تکنولوژی بکار رفته مدرن‌تر باشد ارزش ایجاد شده نیز بیشتر خواهد بود. در تمامی روند تولید، از تهیه مواد اولیه و تجهیز تاسیسات و ساخت و تعمیر و نگهداری ماشین آلات گرفته تا پایان پروسه تولید یعنی بسته بندی و حمل به محل مصرف و فروش، بدون تردید نیروی کارگر بیشترین نقش و سهم را در تولید ارزش ایجاد شده دارد. اما هنگام تقسیم سود، سهم او از این ارزش چقدر است؟

نقش افزایش دستمزد

فرج‌اللهی اضافه می‌کند: در روابط تولید کالایی همه‌ی دعواها بر سر تقسیم یا به گفته بهتر تصاحب ارزش اضافی ایجاد شده است. ضرورت پیدایش و فعالیت اتحادیه یا انواع دیگر تشکل‌های صنفی کارگری، ایجاد ابزاری برای دفاع جمعی از منافع و چانه زنی و نظارت بر روند تعیین نسبت و پرداختن به موقع سهم کارگران از این ارزش (یا مزد کار) است. در جوامع مدرن دولت‌ها به مثابه حافظ و برقرارکننده نظم عمومی طی سازوکارهایی ویژه مبلغی را به عنوان حداقل مزد یک کارگر ساده تعیین می‌کنند؛ مزد سایر کارگران بسته به میزان توانایی و تخصص و نقش آن‌ها در روند تولید و متاثر از قدرت چانه زنی فردی و جمعی آن‌ها، به نسبت‌هایی بیشتر از حداقل مزد توافق می‌شود. حقوق بازنشستگان اما متفاوت از روند گفته شده، طی قرارداد یا قانون سازمان‌های بیمه گر به نسبت مقدار و سالهای بیمه پردازی محاسبه و تعیین می‌شود.

این فعال کارگری، افزایش مزد را در دو دسته جای می‌دهد:

الف) افزایش واقعی مزد؛ بسته به میزان افزایش توانایی، تخصص و نقش کارگردر روند کار و تولید در هر بنگاه و موسسه اقتصادی، از طریق قرارداد و متاثر از چانه زنی‌های فردی و جمعی به کمک تشکل کارگری، بطور واقعی مزد و دریافتی کارگر نسبت به قبل از آن افزایش یافته و به مزد واقعی او نزدیکتر می‌شود.

ب) افزایش ظاهری و عددی مزد؛ مزد همیشه از تورم و هزینه‌های زندگی عقب است و با وجود افزایش عددی، ارزش واقعی آن نه تنها افزایش نمی‌یابد بلکه دچار کاهش می‌شود.

او توضیح می‌دهد: در اثر تورم، قدرت خرید و ارزش واقعی پس انداز و ذخیره‌های پولی مزد بگیران کاهش می‌یابد و به تدریج بر باد می‌رود؛ پس اندازهایی که در بیشتر موارد هزینه های ضروریِ به تاخیر افتاده برای روزهای مبادای بیماری و تنگدستی است. نگاهی به جدول‌های نرخ‌های تورم و درصد افزایش حداقل مزد نشان می‌دهد که در طول سال‌های اخیر بجز چند مورد استثنا، درصد افزایش مزد به میزان معناداری از نرخ تورم واقعی کمتر بوده است. یعنی در این دوره مزد و حقوق‌بگیران با کاهش قدرت خرید فزاینده روبرو بوده و هرسال فقیرتر از سال گذشته شده‌اند.

چرا «سایر سطوح»؟

فرج‌اللهی در ادامه به پدیده‌ی سایر سطوح مزدی می‌پردازد: تمامی مزد و حقوق بگیران به یک میزان یا با یک نسبت و درصد از تورم آسیب می‌بینند. بالا رفتن رتبه و افزایش واقعی مزد و حقوق در مورد هر نیروی کار بطور اختصاصی در کارگاه و محل کار او و با توجه به احراز شرایط مشخص ویژه هر شغل مشخص، صورت می‌گیرد. طرح طبقه بندی مشاغل نیز راهکار اجرایی مشخصی برای این گونه افزایش در کارگاه‌های بزرگ پیش بینی شده است. در ضمن، مزد و حقوق کارگران قیمت فروش نیروی کار و تخصص و توانایی آن‌هاست. صدقه و احسان و نیکوکاری نیست که به توانگران کمتر و به نیازمندان بیشتر داده شود؛ و دولت که قصد دارد به وظیفه خود عمل و از لایه ها و گروه های کم درآمد جامعه حمایت  و عدالت برقرار کند این حمایت باید مثبت باشد نه اینکه جلوی ترمیم قدرت خرید کارگران متخصص و با تجربه گرفته شود؛ میزان حداقل مزد را به اندازه‌ای تعیین کند که دریافت کنندگان پایین‌ترین سطوح مزدی نیز بتوانند از حداقل امکانات بهره‌مند شوند. دولت می‌تواند و باید با استفاده از منابع عمومی کمک‌هایی را برای سطوح پایین درآمدی در نظر بگیرد. اگر دولت قصد دارد فاصله بین حداقل و حداکثر حقوق و درآمد را تعدیل کند باید از مدیران ارشد و دریافت کنندگان حقوق‌های نجومی شروع کند.

مساله در مورد بازنشستگان نیز به همین ترتیب صادق است؛ این فعال کارگری می‌گوید: در نظام سرمایه داری تمام یا دست کم بخش مهمی از حقوق دوران بازنشستگی نیروهای کار از محل حق بیمه پرداخت شده و در واقع پس‌انداز مستمر دوران اشتغال آن‌ها تامین می‌شود. صندوق‌های بازنشستگی یا شرکت‌ها و سازمانهای بیمه‌گر با دریافت و تجمیع پس‌اندازهای مستمر بیمه شدگان و سرمایه گذاری در بخش‌های مناسب و سودده، منابع لازم برای تامین حقوق دوران بازنشستگی بیمه پردازان را تامین می‌کنند. بنا براین روشن است که حقوق این دسته از بازنشستگان ارتباطی به دولت و بودجه دولتی و دلیلی برای دخالت و تعدیل دولت وجود ندارد؛ نظارت و در صورت نیاز حمایت دولت  به عنوان عامل برقرارکننده نظم عمومی امر دیگریست. اما به همین دلیل ضروری‌ست مدیریت این صندوق‌ها به دست ذینفعان اصلی باشد.

فرج‌اللهی به تامین اجتماعی و مستمری‌بگیران آن می‌پردازد: از تاسیس و فعالیت سازمان تامین اجتماعی به عنوان تنها صندوق بازنشستگی و سازمان بیمه‌گر غیر‌دولتی بیش از نیم قرن می‌گذرد؛ این صندوق ماهانه معادل یک‌سوم مزد و حقوق کارگران را دریافت می‌کند که در نوع خود نرخ نسبتا بالایی است. در نتیجه سیاست و دخالت‌های نادرست تمامی دولت‌ها امروزه سطح مزد و حقوق کارگران شاغل و بازنشسته به قدری ناکافی و پایین است که حتی نیمی از هزینه‌های زندگی با آن قابل تامین نیست. چند دهه اعمال سیاست‌های نئولیبرالی، که مهمترین ابزار پیشبرد آن، موقتی کردن کارها و جلوگیری از تشکل یابی کارگران شاغل و بازنشسته، وضعیت موجود را رقم زده است.

او در پایان تاکید می‌کند: در چنین شرایطی مطرح کردن بحث بازنشستگان سایر سطوح و محدود کردن افزایش مزد این گروه به ده درصد، غیرقانونی است؛ این بازنشستگان با صد درصد افزایش حقوق نمی‌توانند زندگی کنند، با ده درصد واقعاً چه کنند؟

15 نظر
  1. داریوش واحدی

    معیار تامین اجتماعی بیمه پردازی این سازمان خیریه نیست هرچقدر پول بدی آش میخوری چرا بانک 100 میلیون سپرده کنی به همان میزان سوده میده معیار پس انداز ای دولتمردان چرا منازل خود را در اختیار بی بضاعت نمی گذارید تا عدالت برقرارشود مگر وزیر نابغه و اون مدیر دست نشاندهش نمی خواهد عدالت بقرار منازل خورا به یک مستاجر با پرداخت ده سال حق بیمه داده نمی گذارد تا عذالت اجرا شود از دیگران بخشش کردن آسان است از خودت اگر مایه گذاشتی اونوقت انسانی نه حیوان

    1. عباس مرادی

      کلمات رو با طلا بنویس که خیلی با ارزش وعین عدالت است
      35 سال بیمه پردازی کنم حالا خیریه شده است دولت خارج از گود کمکی کنه وظیفه است نه اینکه حقوق سایر را صدقه پردازی نماید

  2. بازنشسته فرهنگی

    مردم رو به چال سیاه نشوندن خدا نابودشون کنه الهی آمین یارب العالمین

  3. حمید

    حرص نخورید کسی گوشش به این حرفا نیست و خر خودشان را سوارند انشاا… این خر وخرسوار به دره سقوط کنند !

  4. ش پوراحمد ی

    آقای رییسی یک سوال دارم وقتی داشتی وعده های رنگی می‌دادی و برنامه داشتی اقتصاددان‌ها رابه صف کنی وتورمی راکه بقولت روحانی ایجاد کرده شکست بدهی فکرامروزرامیکردی که سیاستهای غلط اقتصادی باعث شودتورم ازقبل بمراتب شدیدترشودومردم برای سیر کردن خود دچار مشکل باشند بطوریکه نان وپنیرهم غذای لاکچری باشد . حال بازهم جریمه سیاستهای اشتباه تورابایدمردم بدهند ‌‌چرابایدحقوق مابازنشسته هاوقتیکه تورم پنجاه درصدی داریم تنهاده درصد اضافه شود .ماباقی کسری موجودی زندگی را چگونه تامین کنیم اصلاتاچه وقت بایدباکوچکترکردن تدریجی سفره هاامرارمعاش کنیم آیا حقوق خودت وبقیه همکارانت دردولت ومجلس همین ده درصد اضافه میشود . خداازشمانگذردکه باعث نابودی کشور شده آید . .

  5. فساد تامین اجتماعی

    دولت مردان بجای حل مشکلات مردم کارتون رابین هود میبینند
    تو این کارتون یک روباه مردم رو از دست اونم ببر که دئما مالیات میگرفت نجات داد ای کاش روباه این کشور هم از راه برسه تورم 14 میلیونی حقوق 5میلیونی ومالیات اینم نمیتونن به مردم ببینند
    دولت ودولتهای تدبیر و کلاه برداری وفساد پرست
    جواب گذارش خبرگذاری سلام نو

  6. حبیب

    بی قانون آن هم توسط مجریان قانون

    افزایش حداقل بگیرها ۵۶% سایر سطوح حقوق بگیر برخلاف مصوبه سازمان ۱۰% تورم اعلانی ۴۵% یعنی کاهش ۳۵% حقوق
    نمیدونم مگه صندوق بازنشستگان تامین اجتماعی ارث باباشونه یا از دولت بوجه میگیره که مصوبات هیت مدیره وسازمان را گذاشتن کنار و دلبخواهی افزایش میدهند اونیکه در دوران خدمت حداکثر بیمه پرداخت کرده چرا باید الان دریافتیکمتر داشته باشه عدالت یعنی هر چیزی به مقدار و در جای خودش نه مساوات کمونیستی این روش مساوات گستره نه عدالت وبزودی همگی حداقل بگیر میشوند اینکار نه شرعا نه قانونا و نه عرفا درسته

  7. عباس مرادی

    خیلی خیلی خیلی ظلم آنهم آشکارا هر کی سهم خودش 35 سال بیمه پردازی کنم با مبلغ بالا حالا دولت خارج گود آمده خیریه احداث کرده چرا از جیبت بخششی نمی کنه

  8. بازنشسته تامین اجتماعی.بیمه اجباری.کارهای سخت وزیان آور.بیمه اجباری

    باسلام ودرودخدمت دولت محترم انقلابی وهیت دولت محترم انقلابی..لطفاشمابدهی دولت محترم روکه ازسالهای قبل است به نرخ تورم ونرخ امسال پرداخت کنید….نه که باافزایش حقوق۱۴۰۱سایرسطوح مخالفت کنید ازجیب بازنشستگان برای خودتان وبدهی هایتان راه انحرافی درست نکنیدو۱۲میلیون نفرازجمعیت کشورروبع بازی وتمسخرنکشانید.مجلس محترم جهادی وانقلابی ودیوان عدالت ادرای وطن ام ایران بزرگ لطفانگزاریدکه حق وسرمایه های سازمان تامین اجتماعی بدست وزیران نالایق وبی کفایتی که شعاردادخواهی مبارزه بافساد سرمیدهندولی درعمل خودنیزجزءنابسامانی هستن بیوفتد.هرچندباهوشیاری رهبرعزیزمان دولت عزیزونمایندگان مجلس انقلابی نقشه هاشون برآب شد.

  9. محمدرضا

    سلام من که با قانون مشاغل سخت وزیان آور بازنشسته شدم و چند برابر حداقل دستمزد حق بیمه پرداخت کردم وشیفت کار بودم هر سال به بهانه افزایش پلکانی حقوق مرا زیر پا گذاشتید حال این چه بی منطقی هست که تیر خلاص ده درصد دارید میزنید اگر عرضه دارید به جای سیوهشت درصد تامین اجتماعی پنجاه درصد بدید نه اینکه از سرو ته حقوق من بزنید به والله این کار کم از دزدی نیست

  10. علی

    بنابودی کشاندن مردم ایران به فقر کشیدن با این کارشان نمیشه همه مهندس بشن یا همه کارگر باید فرقی باشد وگرنه خدا بهمه روزی یکسان میداد
    تا گشنه ای نباشه همه پیامبر میشدن با این کار دنیا بیشتر نابود می کنی اصلا هماهنگی کار درستی نیست باید فرقی بین غنی وفقر باشه کاشکی همه گرگ میشدن آنوقت…..

    1. مازندران

      الان حقوق 4800000 ت متوسط بگیر با سی سال بیمه پردازحقوق با 10 درصد میشه 59000000……ولی حقوق حداقل بگیر 3700000 تومنی که 17 سال بیمه پرداخت کرده با57درصد شده 5800000…….این منطق شماست…..اقای رئیسی الان دقیقا کجایی…….
      مانمیکیم به حداقل بگیر نده….چرا ازجیب متوسط بگیرها کم میکنی…..

  11. محمد رسولی

    بابا، حضرت آدم من به ارزش روز یک میلیارد و ششصدمیلیون تومان در سی سال حق بیمه و پانصد میلیون تومان مالیات از حقوق پرداخت کردم حالا در موقع بهره وری سهم من ده درصد افزایشه ؟ اگر این پول در بانک سرمایه گذاری میکردم چقد سود میدادن . .لطفا چشم پلید و شیطانی تان را از صندوق بازنشستگان زحمتکشان بردارید

  12. حمید

    اینکه انسان هست این سان دردمند
    گرگ ها فرمانروایی می کنند ، دزد ها همراه و انسان‌ها غریب با که باید گفت این حال عجیب زور و بازو چاره‌ی این دزد نیست صاحب اندیشه داند چاره چیست

  13. افضلی

    مسئولین ، اقایانی که زندگی تون با حقوقهای بالا تامین هست و برای ما تصمیم میگیرین !
    لطفا تورو خدا در پرداخت حق بازنشستگان سایر سطوح ایندست اوندست نکنین
    تورم روزانه بیچارمون کرد
    غیر هزینه های دختر کنکوری هزینه های سنگین مادر پیر بیمار الزایمری توانمو برید به فریادمون برسین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.