به گزارش تازهنیوز، فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در ارتباط با تورم خردادماه گفت: ماه قبل در زمینهی شاخصهای تورمی رکورد زدیم؛ دادههای رسمی نشان میدهد تورم ماهانهی خردادماه، بعد از جنگ جهانی دوم، بالاترین رقم بوده است؛ به این شاخص صعودی، باید دو مولفهی دیگر را نیز بیفزاییم؛ یکی فاصلهی تورمی بین دهکها که به اوج خود رسید و دیگری تورم بالای خوراکیها؛ در خرداد فاصلهی تورمیِ دهک پردرآمد و کمدرآمد، زیاد بود و این نشان از افزایش فشار تحمیلی بر طبقهی کم درآمد بوده است و البته این مساله از ابتدا اجتنابناپذیر بود.
به نقل از ایلنا، او در ارتباط با این اجتنابناپذیری میگوید: طبقهی برخودار در کشور ما طبقهی سوداگر و کاسب هستند که اهرمهای فشار در دست خودشان است و در زمینهی کسب سود، هیچ جا توقف نمیکنند؛ وقتی این گروهها اهرمهای فشار را در اختیار دارند، از یک رانت که محروم شوند، بدون شک میتوانند آن را چندبرابر از طبقهی مستضعف پس بگیرند. ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومان یارانهی نقدی که معلوم نشد چطور محاسبه شد و پاسخ ندادند که آیا این عدد، گرانی همان چهار قلم اصلی (مرغ، تخم مرغ، روغن و لبنیات) را جبران میکند یا نه، بازهم به سود طبقه فرودست تمام نشد که اگر فقرا سود کرده بودند نباید فاصلهی تورم دهکها تا این اندازه بالا میرفت؛ بنابراین میبینیم که سیاست یارانه بازهم به ضرر فرودستان بوده و برخورداران فشار بسیار کمتری متحمل شدهاند. در واقع، در این سیستم اقتصادی، طبقه غنی همیشه حقش را چند برابر پس میگیرد.
تورم ۸۹ درصدی خوراکیها
دومین مولفهی مهم به اعتقاد توفیقی، تورم بسیار بالای خوراکیهاست؛ تورم بالای ۸۹ درصدی که فقط در بخش خوراکیها وجود دارد و اقلام اساسی زندگی را به کالاهایی دور از دسترس بدل کرده است.
او ادامه میدهد: وقتی میانگین تورم خوراکیها در سطح کشور ۸۹ درصد است، قطعاً اگر تورم استانی بیرون بیاید، میبینیم تورم خوراکیها در استانهای کم برخوردار مانند کرمانشاه، سیستان و بلوچستان و ایلام بالای صد درصد است؛ این دو شاخص، یعنی فاصلهی تورم بین دهکها و تورم خوراکیها در کنار هم، نشاندهندهی خیلی چیزهاست؛ نشان میدهد که بار اصلی تورمِ حاصل از سیاست جراحی اقتصادی بر دوش طبقات کم درآمد و فرودست افتاده است.
در چنین شرایطی است که قرار است سیاست «کالابرگ الکترونیک» جایگزین یارانه نقدی شود؛ توفیقی در این رابطه میگوید: هنوز افرادی که از یارانه نقدی جا ماندهاند یعنی جامعهی گستردهی جاماندگان یارانه، تعیین تکلیف نشدهاند؛ آیا برای شمول اینها فکر شده است؛ هنوز معیار و مقیاس حذف یارانه به خوبی مشخص نیست؛ افراد بسیاری از یارانه جا ماندهاند؛ خیلیها پیش از این سالها از یارانه ۴۵ هزار تومانی جا مانده بودند؛ گفتهاند قرار است اینها در طول سه ماه بررسی شوند؛ اما آیا توان و تابآوری این گروه را در همین سه ماه حساب کردهاند؛ فرض کنید کارگریست که یک فرزند نوزاد دارد؛ آیا برای خرج شیر خشک و پوشاک این بچه، پول برنج ۱۲۰ هزار تومانی، روغن ۶۹ هزار تومانی و گوشت بیش از ۲۰۰ هزار تومانی فکری کردهاند. این خانواده در این سه ماه چطور هزینههای سنگین زندگی را تامین کند؟ بنابراین هنوز جامعهی هدف به درستی شناسایی نشده و تخصیص یارانه، درست و دقیق نیست. هنوز معاونت رفاه وزارت کار نتوانسته پاسخ درستی به ابهامات بدهد. تمام پاسخها، کلیگویی و بحث بر سر بدیهیات بوده است؛ خیلی از ابهامات یارانه و جامعهی هدف یارانه، همچنان بیجواب مانده است.
نماینده کارگران در مذاکرات مزدی اضافه میکند: در این چیدمان پرابهام و در شرایطی که هنوز تکلیف قطعیِ «جامعهی جاماندگان یارانه» مشخص نشده، میخواهیم کالابرگ الکترونیک ایجاد کنیم؛ خب اینجا باز سوالات جدید به وجود می آید؛ اولاً کالابرگ برای کدام کالاها؛ دوماً کالابرگ طبق چه ضابطهای و براساس چه قیمتی؛ و سوماً اینکه تکلیف جاماندگان چه میشود. در قانون بودجه ۱۴۰۱، به صراحت آمده کالابرگ الکترونیک باید به گونهای به مردم داده شود که قیمتها را در حد شهریور ۱۴۰۰ نگه دارد؛ الان مشخص نیست چرا این الزام قانون بودجه اجرا نشده و آیا نمایندگان مجلس هیچ اصراری به دولت دارند که از طریق کالابرگ، قیمتها را به شهریور ۱۴۰۰ بازگرداند؟
توفیقی اضافه میکند: باید در نظر داشته باشیم که شهریور ۱۴۰۰، اوج تورم ۱۴۰۰ بود و ماهی بود که بیشترین افزایش قیمتها را داشتیم. نمایندگان مجلس در قانون بودجه روی قیمتهای شهریور ۱۴۰۰ تاکید داشتهاند نه فررودین ۱۴۰۰ که نرخ کالاها و خدمات بسیار پایینتر بوده؛ با این حال، امروز همان قیمتهای شهریور ۱۴۰۰، دیگر تبدیل به یک آرزو شده است.
این مطالب را هم بخوانید: