تاثیر دامیننس بر بازار کریپتو

در کریپتوکارنسی که همواره با نوسان‌های زیادی روبه‌رو می‌شود، ابزارها و شاخص‌های زیادی برای بررسی این فضا وجود دارد. دامیننس نیز یکی از مشخصه‌های مهمی است که چگونگی تاثیرگذاری یک ارز دیجیتال بر کل بازار را نشان می‌دهد.

بررسی این شاخص همراه با دیگر مولفه‌های مهم در کریپتوکارنسی برای تعیین چشم‌انداز آینده معامله و سرمایه‌گذاری روی ارزهای دیجیتال اهمیت زیادی دارد و به افراد کمک می‌کند تا برنامه‌های هدفمندتری را اتخاذ کنند.

تعریفی ساده از دامیننس در بازار کریپتوکارنسی

ممکن است برای برخی از افرادی که به تازگی وارد فضای کریپتوکارنسی شده‌اند، برخی از مفاهیم کمی گنگ باشد، ازاین‌رو ارائه تعریفی ساده و قابل فهم از اصطلاحات ارز دیجیتال معامله‌گری در این بازار را برای مبتدیان راحت‌تر می‌کند.

اصطلاح دامیننس به فعالان کریپتوکارنسی این امکان را می‌دهد تا درک درستی از اثر یک ارز دیجیتال بر روند بازار داشته باشید. اطلاع از اینکه یک ارز تا چه اندازه در بازار نفوذ دارد برای پیش‌بینی نوسانات در آینده نیز مهم است.

در واقع دامیننس (Dominance) در لغت به‌معنای تسلط است که با توجه به مفهوم این شاخص درخصوص ارزهای دیجیتال نیز می‌توان به این نتیجه رسید که گاهی یک ارز دیجتال خاص مثل بیت کوین می‌تواند مسیر کریپتوکارنسی را تعیین کند.

برای محاسبه این شاخص معمولا از یک فرمول ساده استفاده می‌شود که از تقسیم‌کردن ارزش بازار یک ارز دیجیتال بر کل ارزش کریپتوکارنسی به‌دست می‌آید و در نهایت با ضرب آن در عدد 100 می‌توان درصد تاثیرگذاری را تعیین کرد.

مروری بر گذشته دامیننس و ظهور آن در کریپتوکارنسی

باید این‌طور گفت که شاخص دامیننس تقریبا از زمان شکل‌گیری ارزهای دیجیتال و شروع معامله در این بستر مورد استفاده قرار می‌گرفت. در زمان معرفی بیت کوین در سال 2013 که اصلی‌ترین رمزارز به‌شمار می‌رود، تسلط 100درصدی بازار به بیت کوین اختصاص داشت.

تا مدتی تمام بازار ارزهای دیجیتال تحت‌تاثیر نوسان‌ها و نفوذپذیری همه‌جانبه بیت کوین بود اما به‌دنبال معرفی رمزارزهای دیگری مانند اتریوم، لایت کوین و ریپل دیدیم که دامیننس بیت کوین نیز رو به کاهش رفت.

در سال 2015 و هم‌زمان با معرفی پروژه قدرتمند اتریوم که توانست سهم خوبی از دامیننس بازار را به خود اختصاص دهد، تسلط بیت کوین به 70 تا 80 درصد کاهش پیدا کرد.

به‌مرور زمان، ایجاد تنوع بیشتر در بازار ارزهای دیجیتال باعث شد دامیننس بیت کوین به چیزی در حدود 35 تا 40درصد برسد که فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدیدتری برای معامله‌گران ایجاد کرد و بر میزان ریسک‌پذیری بازار نیز تا حد زیادی تاثیر گذاشت.

چرا دامیننس در بررسی چشم‌انداز کریپتو مهم است؟

درحال‌حاضر تعداد بسیار زیادی ارز دیجیتال در کریپتوکارنسی معامله می‌شود که هرکدام پیچیدگی‌های خاصی دارند و گاهی نیز به‌دلایل مختلف از این چرخه خارج می‌شوند، همین مسئله باعث شده تا اغلب معامله‌گران به‌دنبال استفاده از شاخص‌های مختلفی همچون دامیننس باشند که نقشی موثر در بازار دارند. برخی از دلایل اهمیت بررسی Dominance شامل موارد زیر هستند.

شناسایی بهتر روندهای بازار

باید این را در نظر داشته باشید که میزان دامیننس مربوط به یک ارز دیجیتال و بررسی هرگونه تغییری در آن به شما نشان می‌دهد که وضعیت کلی آن به‌صورت صعودی است یا نزولی.

به‌عنوان مثال، زمانی که دامیننس بیت کوین رو به افزایش می‌رود، به این معنی است که بسیاری از معامله‌گران سرمایه خود را از دیگر آلت کوین ها خارج کرده و به سمت این ارز هدایت می‌کنند.

در حالت عکس نیز می‌توان فهمید که روند بیت کوین نزولی است و معامله‌گران منتظر رشد بقیه ارزهای دیجیتال هستند که منجر به شروع آلت سیزن یا همان افزایش قیمت هیجانی دیگر آلت کوین‌ها می‌شود.

تاثیر دامیننس در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران

درصورتی‌که شاهد افزایش تسلط یک ارز دیجیتال بر بازار باشیم، این روند نشان‌دهنده بالارفتن تقاضا ازسوی معامله‌گران است که در بیشتر مواقع به رشد قیمتی ختم می‌شود و سود خوبی برای سرمایه‌گذاران دارد.

به‌طور کلی افزایش یا کاهش تمرکز بازار روی یک ارز دیجیتال یا گروهی از آلت کوین‌ها این قابلیت را دارد که بر نحوه تصمیم‌گیری بسیاری از سرمایه‌گذاران کریپتوکارنسی تاثیر بگذارد و آنها را در یک مسیر مشخص قرار دهد.

نکته مهمی که دراین‌خصوص باید مورد توجه قرار دهید مربوط به این است که دامیننس یک پارامتر کلی است که توسط منابع خاصی محاسبه و منتشر می‌شود، پس احتمال خطا در آن وجود دارد با این حساب نباید مبنای اصلی و همیشگی شما برای تصمیم‌گیری باشد.

اطلاع از میزان نقدینگی ارزهای دیجیتال

یکی دیگر از دلایلی که اهمیت و تاثیر بالای این شاخص بر کریپتو را نشان می‌دهد، امکان بررسی میزان نقدینگی ارزهای دیجیتال است که معمولا با افزایش دامیننس معامله‌گران متوجه ورود سرمایه جدید در پروژه مورد نظر می‌شوند.

درحالی‌که پایین‌آمدن تسلط اتریوم یا بیت کوین در بازار به‌منزله خروج مقدار زیادی نقدینگی است که کاهش توجه سرمایه‌گذاران را به‌همراه دارد و ارز دیجیتال را با یک روند نزولی مواجه می‌کند.

چه معیارهایی بر دامیننس تاثیر می‌گذارند؟

عوامل مختلفی را می‌توان نام برد که بر میزان تسلط ارزهای دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی تاثیر می‌گذارند که شناخت آنها برای معامله‌گران بسیار ضروری است و برخی از مهم‌ترین موارد عبارتند از:

  • رویدادهای جهانی: هرگونه اخبار یا رویداد جهانی که تا حدودی به بازار کریپتوکارنسی مرتبط باشد این قابلیت را دارد که تاثیری قابل توجه بر دامیننس ارزهای دیجیتال بگذارد. ازطرفی تغییرات اقتصادی مانند کاهش ارزش پول‌های رایج، تغییرات نرخ بهره و هرگونه متغیر دیگری ممکن است به‌صورت غیرمستقیم این شاخص را تغییر دهد.
  • نوسان‌های کریپتو کارنسی: میزان عرضه و تقاضا در بازارهای مالی همیشه یک اصل مهم در هدایت روندهای بازار و شاخص‌های پراهمیت است که بدون شک درزمینه کریپتوکارنسی نیز هرگونه نوسانی که باعث کاهش یا افزایش معامله‌ها شود، تاثیری مستقیم بر دامیننس ارز دیجیتال دارد.
  • روند بازار: 2 سیستم کلی در کریپتوکارنسی قابل مشاهده است به این صورت که اگر توجه معامله‌گران به یک سری از ارزهای دیجیتال معطوف شود یعنی روند گاوی خواهد بود و به‌دنبال آن شاخص Dominance نیز برای آنها افزایش پیدا می‌کند، اما در بازار خرسی (نزولی) گرایش افراد نسبت به دارایی‌های باثبات و ارزشمند بیشتر می‌شود، پس این رمزارزها تسلط بیشتری بر بازار دارند.
  • معرفی پروژه‌های جدید: هنگامی که ارزهای دیجیتال و پروژه‌های تازه‌ای در بستر بلاک چین معرفی می‌شود، توجه بسیاری از معامله‌گران را به خود جلب می‌کند که درصورت داشتن ارزش مناسب امکان دارد روی میزان تسلط توکن‌های بزرگ بازار تاثیر زیادی بگذارند و دامیننس آنها را تغییر دهند.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.