تمایل پزشکیان برای شروع مذاکرات هستهای/ گروسی در راه ایران است!
یک عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا معتقد است با توجه به اینکه رئیس جمهور پزشکیان برای دیپلماسی در مسائل هسته ای باز به نظر می رسد، احتمال زیادی وجود دارد که گروسی به زودی به ایران سفر کند.
به گزارش تازهنیوز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش محرمانه خود مدعی شده ایران ذخایر اورانیوم خود را افزایش داده است.
در این گزارش تصریح شده تا تاریخ ۱۷ اوت ایران ۱۶۴.۷ کیلوگرم اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد در اختیار داشته است.
طبق گفته آژانس ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خودش را به میزان ۲۲.۶ کیلوگرم نسبت به گزارش قبلی این سازمان در ماه می افزایش داده است.
- توضیحات جدید عراقچی درباره «مرگ برجام»
- گزارش جدید آژانس درباره برنامه هستهای ایران؛ تهران طی ماههای اخیر ذخایر اورانیوم با غنای بالا را افزایش داده
در این گزارش که برخی از رسانههای غربی از جمله آسوشیتدپرس میگویند به رویت آنها رسیده ادعا شده که پیشرفتی در تحقیقات پادمانی از ایران حاصل نشده است.
روزنامه والاستریتژورنال با وجود این، به نقل از رافائل گروسی، مدیر کل آژانس اتمی نوشته او ابراز امیدواری کرده که «دیدارم با رئیسجمهور پزشکیان با سفری زودهنگام به ایران و برقراری گفتوگوهای سازنده و پویا جهت رسیدن سریع به نتایج ملموس همراه شود.»
در بخشی از گزارش آژانس ادعا شده است: «ایران اظهار داشته که تمامی مواد، فعالیتها و اماکن هستهای که ذیل توافقنامه پادمانی لازم هستند را اعلام کرده است. این مسئله با یافتههای آژانس در یافتن ذرات اورانیوم با منشا انسانی در اماکن اعلامنشده در ایران ناهمسو است.»
رافائل گروسی علاوه بر این ادعا کرده که هیچ پیشرفتی در موضوع لغو انتصاب بازرسهای آژانس به وقوع نپیوسته است. وی تصریح کرده رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در نامهای به تاریخ ۶ ژوئیه به مدیر کل آژانس اطلاع داده که موضع ایران در قبال آن بازرسها تغییر نکرده است.
در خصوص این موضوع، تابناک گفتوگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.
«پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاستهای امنیتی ژنو است. وی در سال ۲۰۰۵ پس از ۲۸ سال فعالیت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از سازمان اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مهمان در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون حضور یافت.
مناصب ارشد دولتی پیلار، شامل افسر اطلاعات ملی خاورنزدیک و آسیای جنوبی، رئیس واحدهای تحلیلی در CIA در حوزههای خاورنزدیک، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون رئیس مرکز ضد تروریستی DCI و دستیار اجرایی مدیر اطلاعات مرکزی بوده است. پروفسور پیلار همچنین در شورای اطلاعات ملی به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن فعالیت میکرد. وی کهنهسرباز جنگ ویتنام و افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده نیز هست.
پل پپلار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس فلسفه از دانشگاه آکسفورد و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه پرینستون است. کتاب های پل پیلار عبارتند از: «مذاکره برای صلح: خاتمه جنگ بعنوان یک روند چانهزنی (۱۹۸۳)»؛ «تروریسم و سیاست خارجی ایالات متحده (۲۰۰۱)»؛ «اطلاعات و سیاست خارجی ایالات متحده: عراق، ۱۱ سپتامبر و اصلاح اشتباهات (۲۰۱۱)» و «چرا آمریکا جهان را اشتباه میفهمد: تجربه ملی و ریشههای سوءبرداشت (۲۰۱۶)».
*در گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی از افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده توسط ایران صحبت شده است. ارزیابی شما از این گزارش چیست؟
این گزارش افزایش مداوم اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد و بن بست مداوم در رابطه با پاسخ ایران به سوالات مربوط به فعالیت های نظامی احتمالی در گذشته را تشریح می کند. بنابراین، این انحراف از وضعیتی نیست که برای مدتی حاکم بوده است، اگرچه به این معنی است که ایران در صورت تمایل به تولید مواد شکافت پذیر برای چندین سلاح هسته ای بسیار نزدیکتر است.
*در این گزارش آمده است که رافائل گروسی مدیرکل آژانس برای سفر به ایران و گفتگوی سازنده با مسعود پزشکیان ابراز امیدواری کرده است. آیا این سفر به زودی انجام می شود؟
با توجه به اینکه مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران برای دیپلماسی در مسائل هسته ای باز به نظر می رسد، احتمال زیادی وجود دارد که گروسی به زودی به ایران سفر کند.
*برخی رسانه ها اعلام کردند که ایران به اروپا برای آغاز مذاکرات هسته ای سیگنال مثبت داده است. به نظر شما آیا این مذاکرات قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انجام خواهد شد؟
بعید است که قبل از انتخابات هیچ گونه تحرکی در طرف ایالات متحده در این زمینه وجود داشته باشد و اروپایی ها این را متوجه شده اند. علاوه بر این، بدون مشارکت ایالات متحده نمی توان پیشرفت زیادی در جهت توافق جدید داشت و اروپایی ها نیز مطمئناً این را درک می کنند. بنابراین، رهبران اروپایی احتمالاً در مورد اینکه چقدر میتوان در این مدت در مذاکرات اروپا و ایران به نتیجه رسید، تردید دارند. با این وجود، آنها ممکن است نوعی گفتگوی غیررسمی با ایران داشته باشند تا فرمول های احتمالی را که مذاکرات رسمی بعدی می تواند در نظر بگیرد، بررسی کنند.
* آیا گزارش جدید آژانس می تواند آغاز مذاکرات را ضروری کند؟
هیچ گزارشی وجود ندارد که نیاز به مذاکره داشته باشد. اما هر یک از این گزارشها از گسترش ادامه غنیسازی اورانیوم توسط ایران، خطرات را کمی بیشتر میکند و یادآور این است که برای حل و فصل چیزی که برای مدتی نگرانکننده بوده، به مذاکره نیاز است.