لی یاوی و لیو شوآنزون در نشریه گلوبال تایمز چین نوشتند: این تصویر، جنگندههای J-۱۵ و J-۱۵T را بر عرشه ناو هواپیمابر «شاندونگ» در تاریخ ۳ ژوئیه ۲۰۲۵ نشان میدهد. ناوگروهی از نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین به رهبری این ناو هواپیمابر، در آن روز وارد منطقه ویژه اداری هنگکنگ شد.
به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده: یکی از طراحان برجسته هواپیماهای جنگی چین اعلام کرد که جنگندههای آینده علاوهبر بهرهگیری از سامانههای بدون سرنشین و هوش مصنوعی، باید بهگونهای طراحی شوند که همانند تلفنهای همراه تولید شوند. یک کارشناس چینی این دیدگاه را بسیار آیندهنگرانه خواند و آن را نشانهای از پیشرفت قابل توجه در توانمندیهای جامع چین در حوزههای مختلف دانست.
در جریان سفر اخیر ناو هواپیمابر نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین (PLA) موسوم به «شاندونگ» به هنگکنگ، جنگندهی جدید ناونشین J-۱۵T برای نخستین بار بهطور عمومی بر عرشه این ناو به نمایش درآمد و توجه گستردهای را به خود جلب کرد.
«سون کُنگ»، عضو آکادمی مهندسی چین و طراح ارشد جنگنده ناونشین J-۱۵، در مصاحبهای اختصاصی با شبکه نظامی تلویزیون مرکزی چین (CCTV News) گفت که سامانههای بدون سرنشین و هوش مصنوعی قطعاً در آینده در جنگندهها بهکار گرفته خواهند شد.
او توضیح داد که جنگنده J-۱۵ بر «مانورپذیری انرژی» و استفاده از تسلیحات تمرکز دارد، در حالی که جنگنده J-۳۵ بر «اطلاعاتیسازی» و سرعت تمرکز خواهد داشت – با اولویتبخشی به پاسخ سریع در کل فرایند از شناسایی و درگیری تا خروج.
سون گفت: «با پیشرفت فناوری، هواپیماهای ناونشین چین در آینده هوشمندتر خواهند شد.»
او همچنین تأکید کرد که سرعت تولید هواپیماها باید در آینده افزایش یابد و افزود: «ما باید هواپیماها را بهگونهای بسازیم که انگار در حال ساخت تلفنهای همراه هستیم.»
وی اضافه کرد که قیاس ساخت هواپیما با تلفن همراه به این معناست که همه عملکردها باید مبتنی بر نرمافزار طراحی شوند، بهگونهای که پلتفرم و کارکردها بهصورت مستقل طراحی شوند. سون توضیح داد که وقتی پلتفرم تغییر میکند، ترکیب مجدد عملکردها، محصولی کاملاً جدید پدید میآورد.
سون همچنین با هشدار نسبت به عقبماندگی احتمالی چین گفت: «چرخه تحقیق و توسعه برای یک هواپیما معمولاً حدود ۱۵ تا ۲۰ سال طول میکشد. اما اگر کشورهای دیگر هر پنج سال یک نوآوری جدید معرفی کنند، در صورت ادامه روند فعلی ما بهسرعت عقب خواهیم افتاد.»
«وانگ یانان»، سردبیر مجله «دانش هوافضا» مستقر در پکن، به روزنامه Global Times گفت که اظهارات سون بسیار آیندهنگرانه است و اهداف مرحلهای برای توسعه هواپیماها را تعیین میکند.
به گفته وانگ، این بدان معناست که هواپیماهای آینده نیاز به رابطهای بسیار استاندارد شدهای دارند تا امکان ارتقاء سریع و افزایشی را بهصورت ماژولار فراهم کنند، همچنین باید از معماریهای باز با سازگاری دوطرفه – چه با فناوریهای قدیمی و چه جدید – برخوردار باشند.
وانگ گفت: «توانایی ارتقای هواپیماها مثل تلفنهای همراه، جهشی بزرگ در قابلیتهای همهجانبه سامانههای پیچیده هواپیما ایجاد خواهد کرد و امکان بهروزرسانی و تغییرات سریع و منعطف در کل سیستم را فراهم میکند.»
Your Comment