بعد از ۷ اکتبر، دست ما گام به گام از منطقه کوتاه و کوتاه‌تر شد و حالا حتی عراق بعد از اسنپ‌بک برای معاملات فولاد تعرفه گذاشته!

چین، عراق و ترکیه بعد از ۷ اکتبر به ایران پشت کردند؟

 سید جلال ساداتیان، تحلیل گر  امور بین‌الملل در گفت‌وگو با «عصر ایران» درباره شرایط پیچیده و توام با تهدید و تحدید ایران در قبال نظام بین‌الملل اظهار داشت: متاسفانه به خاطر اتفاق‌هایی که بعد از ۷ اکتبر افتاد، دست ما گام به گام از منطقه کوتاه و کوتاه‌تر شد. به طوری که کشور عراق بعد از موضوع اسنپ‌بک تصمیم گرفت، برای معاملات فولاد تعرفه بگذارد. همچنین ترکیه هم بازی دیگری درآورده و چین هم که مشتری اصلی نفت ایران است مانند قبل مشتری نفت ما نباشد و  در شرایط تحریم می‌تواند لطمه‌های جبران ناپذیری به اقتصاد ایران وارد آورد.

 بنابراین ارزیابی مجدد لازم است تا ببینیم کدام کشورهای همسایه همچنان تمایل به همکاری با ایران دارند تا بتوانیم از پتانسیل‌های مشترک موجود بهره ببریم. 

سفیر اسبق ایران در انگلیس در ادامه گفت: در واقع اسنپ‌بک تهدیدمان می‌کند و آقای عراقچی این طور عنوان کرده «اسنپ بک قانونی و مورد قبول ایران نیست» آن هم در شرایطی که دبیرکل سازمان ملل این موضوع را به رسمیت شناخته و رسما ابلاغ کرده است. درباره واکنش احتمالی چین و روسیه به فعال شدن مکانیسم ماشه هنوز نمی‌دانیم، چطور خواهد بود که همه این موارد یک طرف ماجرا است و بعد از اجرای طرح دونالد ترامپ برای پایان دادن به بحران غزه هم   محدودیت‌های ایران روز به روز بیشتر می‌شود هر چند می توان به مثابه فرصت هم به آن نگریست.

او افزود: نکته ملموس چیزی جز این نیست که این شرایط خطیر قابل پیش‌بینی بود و کارشناسان و تحلیل‌گران هشدارهای لازم را داده بودند. بنابراین به نظر من برای رهایی از گرفتاری های محتمل آتی باید دیپلماسی فعال را مدنظر قرار بدهیم. به این معنی که حتی از توانمندی و تجربه روسای پیشین جمهوری، هم دیپلمات های برجسته‌ای که اکنون بیرون از گود هستند، باید استفاده کنیم. به هرحال شرایط به قدری پیچیده شده که نمی‌توانیم بنشینیم و کاری نکنیم اما متاسفانه نوعی انفعال در دستگاه خارجی مشاهده می‌شود. 

وی توضیح داد: تاکید می کنم، با همراهی میدان و موشک و دیپلماسی باید وضعیت موجود را طوری مدیریت کنیم تا دفاعی لازم از نظام حکمرانی و جامعه داشته باشیم. باید بتوانیم با دیپلماسی فعال با دنیا حرف بزنیم تا حقانیت مان ثابت شود. اینکه اروپایی ها به تعهدات عمل نکردند و برای ما شاخ و شانه می کشند، باید توسط نظام گفته شود. با این توضیح که صدا و سیما در موقعیتی است که این ماموریت مهم را به سرانجام برساند. در حقیقت باید سراغ شخصیت های برجسته و کارنامه دار برویم تا بتوانند این کار مهم را انجام بدهند.

این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: همچنین می توانیم از کسانیکه در اتاق های بازرگانی فعالیت دارند و فعالیت گسترده اقتصادی دارند، کمک بگیریم تا با شرکت های اقتصادی دنیا وارد معامله شوند. متاسفانه این موارد را جدی نگیریم و فقط نشسته ایم، وزیر امور خارجه در مجامع بین المللی اظهارنظری کند و تسلیم دیپلماسی رسانه ای دشمنان شویم.

ساداتیان در پایان یادآور شد: اینکه بگوییم قدرتمندیم، دشمنان هیچ غلطی نمی توانند انجام بدهند، تحریم را دور می زنیم و...  باعث می شود، روز به روز از دنیا دورتر شویم  و در نتیجه همه چیز مناسبات مان در بخش های مختلف به هم خواهد بریزد که در چنین حالتی گرفتاری ها به جایی خواهند رسید که طاقت مردم طاق شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین مطالب