معاون وزیر امور خارجه روسیه با انتقاد از قطعنامه اخیر تصویب‌شده در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ابتکار تروئیکای اروپا و آمریکا درباره چشم‌انداز ازسرگیری مذاکرات تهران-واشنگتن، همچنین روابط واشنگتن-مسکو و صلح اوکراین اظهار نظر کرد.

روسیه: قطعنامه شورای حکام علیه ایران مخرب است/ احتمال آغاز مجدد مذاکرات وجود دارد

مهر نوشت: سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌وگو با مجله «اینترنشنال افرز» با انتقاد از رویکرد غرب در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رسیدگی به مسئله برنامه هسته‌ای ایران که هفته گذشته منجر به تصویب قطعنامه‌ای درباره نظارت آژانس در ایران شد، این قطعنامه را «بی‌ارزش و مخرب» دانست.»

خبرگزاری تاس گزارش داد که ریابکوف در گفت‌وگو با این مجله بیان کرد: «این مانع انجام شدن کارهای معمول می‌شود اما این افراد استدلال های منطقی را نمی‌پذیرند.»

معاون وزیر امور خارجه روسیه بیان کرد: «ایرانی‌ها به‌رغم اقدامات تهاجمی آمریکا و اسرائیل در طی جنگ ۱۲ روزه و به‌رغم ترفندهای کاملا بی‌اعتبار اروپایی با این به‌اصطلاح "اسنپ‌بک" در شورای امنیت سازمان ملل که از بی‌اعتبار از منظر حقوقی، مضر و از نظر سیاسی بی‌معنی بود، تعهد خود را نسبت به یک راهکار سیاسی مذاکره‌شده از دست نداده‌اند.»

او در این راستا بیان کرد: «ما از آن‌ها(ایران) در این زمینه حمایت می‌کنیم و معتقدیم که در شرایط فعلی این تنها راه ممکن است.»

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه و با ابتکار تروئیکای اروپایی و آمریکا قطعنامه‌ای تصویب کرد که ایران را ملزم می‌کند وضعیت ذخایر اورانیوم غنی‌شده و تأسیسات هسته‌ای خود را به‌طور فوری به آژانس گزارش دهد.

«رضا نجفی» نماینده دائم ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین، این قطعنامه را «غیرسازنده و سیاسی» خواند. «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران نیز اعلام کرد که در پی این اتفاق، توافق قاهره پایان‌یافته تلقی می‌شود- توافقی که در ۹ سپتامبر امسال و پس از تعلیق همکاری ایران با آژانس در نتیجه جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی درباره شیوه دسترسی بازرسان به تاسیسات هسته‌ای ایران امضا شده بود.

با این حال، ریابکوف گفت که از نظر او چشم‌انداز ازسرگیری مذاکرات تهران-واشنگتن درباره مسئله هسته‌ای وجود دارد.

ایران و آمریکا پیش از حملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی که از ۲۳ خرداد تا ۳ تیر ادامه داشت و «دونالد ترامپ» به حمایت و اطلاع کامل از آن اذعان کرده بود، با میانجیگری عمان در حال مذاکره درباره شیوه محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌ها بودند.

آمریکا در اول تیرماه با مشارکت مستقیم در ایران تجاوزگری تاسیسات اتمی ایران را هدف بمب‌های سنگرشکن قرار داد. این تاسیسات آسیب جدی دیدند.

مقامات ایران پس از جنگ تحمیلی تاکید کردند که هرگز از دیپلماسی و گفت‌وگو رویگردان نبوده‌اند اما هرگونه مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران مستلزم تضمین‌هایی درباره تکرار نشدن این حملات است.

روابط اقتصادی آمریکا و روسیه

معاون وزیر امور خارجه روسیه با بهره‌گرفتن از عنوان رمان «نزدیک به صفر» اثر «ناتان دوبوویتسکی» روابط اقتصادی میان روسیه و آمریکا را توصیف کرد.

او بیان کرد که همکاری اقتصادی میان مسکو و واشنگتن در نقطه‌ «نزدیک به انجماد» قرار دارد.

ریابکوف در  این گفت‌وگو بیان کرد: «به یاد دارید که ناتان دوبوویتسکی رمان رمان بسیار جالبی داشت به نام «نزدیک به صفر». وضعیت دقیقا مشابه پیش‌بینی آب‌وهوا است.»

خبرگزاری تاس در ادامه نوشت: ریابکوف گفت که دیدار بعدی میان «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و «ولادیمیر پوتین» همتای روسی‌ او در دستورکار قرار دارد.

به گفته او، جست‌وجو برای یافتن راهی رو به جلو ادامه دارد.

این دیپلمات ارشد در پاسخ به این که آیا نشست روسیه و آمریکا  در کوتاه‌مدت یا میان‌مدت برگزار خواهد شد، بیان کرد: «هیچ احتمالی را رد نمی‌کنم. ملاقات بعدی رهبران در دستور کار است. فعلا شاهدیم که تلاش برای یافتن راهی رو به جلو همچنان ادامه دارد.»

دونالد ترامپ پس از مکالمه تلفنی با ولادیمیر پوتین در ۱۶ اکتبر اعلام کرد که آن دو توافق کرده‌اند به زودی در بوداپست- پایتخت مجارستان-دیدار کنند.

اگرچه این نشست به تعویق افتاد. مسکو و واشنگتن اعلام کردند که این دیدار زمانی انجام خواهد شد که شرایط مناسب برای آن فراهم شود.

ایفای نقش دولت ترامپ در حل‌وفصل بحران اوکراین

رسانه روسی نوشت: معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که دولت دونالد ترامپ به دنبال یک راه‌حل پایدار و بادوام برای بحران اوکراین است، بدون اینکه عدم گسترش ناتو به شرق و حفاظت از حقوق مردم روس‌زبان در اوکراین را رد کند.

او بیان کرد: «پس از نشست انکوریج در آلاسکا، شاهد یک هیاهوی واقعی از لفاظی‌های ضد روسی و مجموعه‌ای به همان اندازه شدید از اقدامات مخالفان و حامیان یک جنگ طولانی بوده‌ایم که تعداد زیادی از آنها، به ویژه در پایتخت‌های غرب اروپا، سعی کردند بر دولت ترامپ تأثیر بگذارند تا از نتیجه‌ای که به دنبال آن است، جلوگیری کند؛ نتیجه‌ای که ما آن را یک راه‌حل پایدار و بلندمدت برای این بحران، از جمله پرداختن به علل ریشه‌ای آن می‌دانیم.»

معاون «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه افزود که دولت دونالد ترامپ «جزو معدود دولت‌های غربی است که موضع روسیه در مورد علل ریشه‌ای بحران را به رسمیت می‌شناسد.»

او گفت: «در میان آن‌ها، در جایگاهی برجسته، اگر نگوییم کلیدی، سیاست بی‌فکرانه و کاملا بی‌ملاحظه مقامات پیشین واشنگتن-دولت جو بایدن (رئیس‌جمهور سابق آمریکا)-برای نزدیک‌تر کردن ناتو و زیرساخت‌های آن به مرزهای روسیه است. این ریشه بحران شدید فعلی است. بدون کار روی مسائل عمیقی مانند حقوق روس‌ها، زبان روسی و کلیسای ارتدوکس روسیه در آن‌جا، توافق درباره یک توافق پایدار غیرممکن است.»

ریابکوف افزود که «مهم است که ترامپ برخلاف بسیاری از رهبران اروپایی از بررسی این مسائل خودداری نمی‌کند.»

رسانه‌های آمریکایی چهارشنبه گذشته به نقل از مقامات دولت ایالات متحده گزارش دادند که ترامپ یک طرح ۲۸ ماده‌ای برای حل و فصل درگیری اوکراین را تایید کرده است.در همین حال، روزنامه فایننشال تایمز جزئیات طرح صلحی را منتشر کرد که شامل کاهش کمک‌های نظامی ایالات متحده، به رسمیت شناختن رسمی کلیسای ارتدوکس اوکراین، اعطای جایگاه رسمی به زبان روسی در اوکراین، کاهش نیروهای مسلح اوکراین، ممنوعیت حضور نیروهای خارجی و سلاح‌های دوربرد در خاک اوکراین است.طبق گزارش‌ها، این طرح فرض می‌کند که ایالات متحده و سایر کشورها کریمه و دونباس را به عنوان سرزمین‌های مشروع روسیه به رسمیت می‌شناسند.

در همین راستا رئیس‌جمهور روسیه روز جمعه گفت که طرح صلح جدید ترامپ می‌تواند مبنایی برای حل‌وفصل نهایی جنگ در اوکراین باشد.

از سوی دیگر، «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه اظهار داشت که مسکو کاملا پذیرای مذاکرات صلح است و به گفت‌وگوهای انجام شده میان رهبران روسیه و آمریکا در انکوریج آلاسکا متعهد است.پسکوف افزود که کی‌یف باید تصمیمی مسئولانه بگیرد و مذاکره را آغاز کند، چراکه آزادی تصمیم‌گیری کی‌یف با از دست دادن قلمرو در حال کاهش است.

علاوه بر این، پسکوف درباره اقدامات نیروهای مسلح روسیه اظهار داشت که این تلاشی برای وادار کردن «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس‌جمهور اوکراین و نظام او به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز است و هرگونه اقدام بیشتر برای کی‌یف بی‌معنی و خطرناک است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین مطالب