- بورس تحت تاثیر بودجه ۱۴۰۱
- بند توهینآمیز دولت به مردم در بودجه؛ مجلس اصلاح کند
- بودجه ۱۶۶میلیاردی شورای نگهبان در سال بدون انتخابات!
داستان اقتصاد ایران از ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ آغاز شد. جایی که رئیس جمهور آمریکا زیر یک توافقنامه بین المللی زد و از برجام خارج شد. وی تنها به این حد و خروج از برجام هم اکتفا نکرد و اعلام کرد که تمامی تحریم ها علیه ایران در مدت ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه باز خواهند گشت.

به گزارش تازهنیوز و به نقل از تابناک، تحریم های نفتی ایران به منظور به صفر رساندن صادرات و درآمدهای نفتی ایران از ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۷ آغاز می شد. آمریکا هشدار داد که همه کشورها باید خرید نفت از ایران را تعطیل کنند! در ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۷ سرانجام تحریم های نفتی آغاز شد اما هشت کشور نتوانستند نفت سایر کشورها را جایگزین نفت ایران کنند.
بنابراین تحریم نفتی ایران توسط این هشت کشور، برای شش ماه دیگر از سوی آمریکا تمدید شد. به هر صورت این مهلت نیز در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ به پایان رسید و کار ایران برای فروش نفت سخت تر شد.
در همان سال ۱۳۹۷ زمانی که قرار بود لایحه بودجه سال بعد به مجلس برود رهبر انقلاب خواستار اصلاح ساختار بودجه شد. از این رو لایحه بودجه ۱۳۹۸ با یک ماه تاخیر و در اواسط دی ماه سال ۱۳۹۷ به مجلس رفت.
اصلاح ساختار بودجه چندان قابل قبول نبود و رهبر انقلاب در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ سه ماه فرصت داد تا اصلاحات ساختار بودجه جدی تر پیگیری و به نتیجه برسد.
یکی از این اصلاحات به دلیل شرایط موجود، حرکت بودجه به سمت وابستگی کمتر به نفت بود. با همه راهکارها شاید مهمترین و جدی ترین راهکار برای عبور از بودجه نفتی، تکیه بر درآمدهای مالیاتی بود.
درآمدهای مالیاتی به چند شیوه می توانست رشد کند: افزایش مالیات مودیان مالیاتی که مالیات خود را پرداخت می کردند، جلوگیری از فرار مالیاتی، کاهش معافیت های مالیاتی و تعریف پایه های مالیاتی جدید بود.