خودروسازان بابت کدام کیفیت و خدمات قیمت‌ها را زیاد می‌کنند؟!

خودروسازان باید پاسخ دهند بابت کدام کیفیت و خدمات شاهد افزایش قیمت خودرو هستیم؟

به گزارش تازه‌نیوز و به نقل از تسنیم، مجتبی یوسفی نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش قیمت و کیفیت پایین خودرو گفت: در شرایطی که تولیدکننده می‌تواند بدون توجه به ضرورت تناسب عرضه و تقاضا و ارتقا کیفیت و در غیاب رقیب، محصولات خود را با هر کیفیت و قیمتی تولید کرده و به فروش رساند، هیچ تلاشی برای بهبود کیفیت و استاندارد سازی قیمت‌ها انجام نخواهد داد.

وی در توضیح دلایل افزایش قیمت خودرو، افزود: نبود مدیریت کارآمد، هزینه‌های سنگین تولید، عدم حرکت به سمت بهره وری، عدم سرمایه گذاری برای رسیدن به تولیدات متناسب با تکنولوژی نوین از جمله ضعف‌های شرکت‌های خودروسازی است که همین موارد نیز منجر به بالا رفتن قیمت محصولات تولیدی می‌شود.

نماینده اهواز در مجلس با بیان اینکه خودروسازان باید پاسخ دهند بابت کدام کیفیت و خدمات شاهد افزایش قیمت خودرو هستیم، ادامه داد: متاسفانه این شرکت‌ها به مشتری‌مداری و جلب رضایت مردم بی‌توجه هستند.

یوسفی بیان کرد: تولیدکننده در بازار انحصاری، خودرو را با قیمت و کیفیت سلیقه‌ای تولید و در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌دهد بنابراین حمایت از تولید خودرو باید هدفمند باشد.

وی با تاکید بر اینکه حمایت از تولید ملی در دستور کار مجلس قرار دارد، افزود: ما از تولیدات داخلی و کارگران حمایت می‌کنیم؛ اما از انحصاری که باعث شده تا کیفیت خودرو داخلی کاهش و قیمت افزایش یابد، گلایه مند هستیم.

عضو هیئت رئیسه مجلس در پایان تاکید کرد:در حال حاضر با وجود اینکه بازار انحصاری در اختیار خودروسازان ایرانی است، این شرکت‌ها با بهانه‌هایی مانند بالابودن هزینه تولید خواستار افزایش قیمت خودرو هستند، حال آنکه باید با اصلاح ساختار خود بهای تولید را کاهش دهند اما بی‌توجه به این اصل مهم درصدد گران کردن خودرو و جبران هزینه‌های سربار خود با گران کردن خودرو هستند.

این مطالب را هم بخوانید:

۱ نظر
  1. محمدی

    در کنار نکاتی که آقای یوسفی نماینده محترم مجلس فرمودند، تقاضای کاذب شدید خودرو هم که در جامعه وجود دارد، می تواند یکی از علل قیمت بالا و کیفیت پایین خودرو باشد. تا زمانی که این تقاضاهای کاذب وجود دارد و برای خرید یک خودرو میلیون ها نفر در صف قرعه کشی قرار می گیرند، امیدی به بهبودی شرایط نمی رود، تازه اگر خودرو سازان توان تولید این مقدار خودرو داشتند، جاده ها ، خیابانها، و کوچه ها و پارکینگ ها مملو از خودرو می شد و جایی برای تردد و نگهداری آنها نبود.به نظر می رسد اگر هزینه استفاده از خودرو ی شخصی را با ندادن سوخت یارانه ای و اعمال عوارض جاده ای و خیابانی بالا ببریم، عطش خرید خودرو و تقاضا کاهش پیدا کند و خودروسازان مجبور شوند خودرو با کیفیت خوب و قیمت مناسب به مردم عرضه کنند و برای فروش محصولات شان در صف قرار گیرند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.