برجام احیا شود بازار مسکن ریزش می‌کند؟

آینده قیمت مسکن در صورت احیای برجام به چه سمتی خواهد رفت؟

به گزارش تازه‌نیوز، پیش‌بینی بازار مسکن در ماه‌های آتی و رفتار سیستماتیک بازار مسکن از سال ۱۳۸۰ تا به امروز، بیانگر پنج دوره رونق و رکود بوده است و این بازار برای اولین بار دو رشد بسیار بالا و پیاپی را در اواخر دهه نود تجربه کرده است. این رشد بالا می‌تواند رمینه‌های ورود به یک سیکل رکودی بلند را در صورت ناامیدی از برجام فراهم کند.

عوامل تاثیرگذار در گرانی مسکن

با نگاهی گذرا به الگوی مسکن در بیست سال گذشته می‌توان به این مهم دست یافت که عواملی مانند تورم، قیمت زمین، تورم انتظاری، قیمت دلار، قیمت مصالح ساختمانی، سیاست انبساط پولی و افزایش درآمدهای نفتی در به وجود آمدن شرایط فعلی بازار مسکن تاثیرگذار بوده‌اند.

اما باید به این نکته اشاره کرد که در دهه ۸۰ سیاست‌های انبساط پولی از یک طرف و افزایش درآمدهای نفتی از طرف دیگر باعث افزایش نقدینگی شدند که این عوامل در رونق بازار مسکن بسیار موثر بود، ولی در دهه نود به دلیل وجود تورم‌های افسار گریخته، مداوم و غیرقابل کنترل و همچنین نوسان شدید نرخ ارز( به گونه‌ای نرخ دلار چندین بار افزایش معنادار داشت) قیمت مسکن به طرز عجیبی گران‌تر شد، تا جایی که بنا به گفته کارشناسان این گرانی غیرقابل پیش‌بینی بود و رهایی از این شرایط نیاز به گذشت زمان به نسبت طولانی و اجرای سیاست‌های اقتصادی و مالی مناسب در بازارهای موازی دارد.

افزایش انتظارات قیمتی

به نقل از تجارت‌نیوز، باید توجه داشت که اگر در شرایط فعلی رفتار بازار مسکن به مانند دو دهه قبل باشد و نرخ ارز هم به ثبات نسبی برسد، دیگر گرانی مصالح ساختمانی و یا تولید مسکن نمی‌تواند انگیزه‌ای برای گرانی قیمت مسکن باشد، بلکه بالعکس در چنین شرایطی سازندگان حاشیه سود خود را پایین می‌آورند و قیمت مسکن در چنین تلاطمی قرار نخواهد گرفت. اما این در حالی است که در شرایط موجود یعنی افزایش انتظارات قیمتی و شروع پیک جدید تورم، افزایش قیمت مسکن دور از انتظار نیست و تنها نکته امیدوارکننده این است که قیمت مسکن به اندازه تورم رشد نمی‌کند.

سابقه کاهش قیمت مسکن نداریم

اما در صورت احیای برجام، احتمال کاهش قیمت در بازار ارز و طلا وجود دارد. آیا بازار مسکن هم با کاهش قیمت مواجه می‌شود؟ یک کارشناس مسکن در گفتگو با تجارت‌نیوز گفت: قیمت مسکن در کشور ما به علت نگاه سرمایه ای، از عوامل متعددی تاثیر می‌گیرد که در این میان مسائل بین‌اللملی و سیاسی یکی از آن عوامل به حساب می‌آید.

محسن فلکی با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: زمانی که ریسک تجارت خارجی برای تجار بالا می‌رود و سرمایه‌گذاران به بازار داخلی روی می‌آورند، به یقین سرمایه‌گذاری در مسکن و ملک یکی از بازارهای پرطرفدار و با سوددهی بالا است، چراکه با ورود نقدینگی به سرعت رشد می کند و از حالت طبیعی عرضه و تقاضا خارج می‌شود.

این کارشناس ملکی در پایان خاطر نشان کرد: یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در قیمت مسکن وجود بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های اشتباه متولیان مسکن در کشور است که با نگاه اشتباه به این بازار و نداشتن جامعه آماری صحیح، موجب دو چندان شدن آثار تحریم‌ها می‌شوند. در مورد کاهش قیمت مسکن باید دید دولت چه برنامه‌ای نه در شعار بلکه در عمل برای مسکن دارد.

این کارشناس در ادامه تاکید کرد اگرچه احیای برجام می‌تواند باعث کاهش قیمت دلار و طلا شود، اما تاثیری بر قیمت مسکن ندارد و ما تاکنون سابقه ارزان شدن مسکن در کشور را نداشته‌ایم.

7 نظر
  1. علي

    این بنده خدا که باید بهش کارنشناس گفت بغیر از اراجیف چیز دیگری نگفته، باید یادآوری گردد چنانچه توافق اتفاق بیافتد قطع به یقین انتظارات تورمی روبه نزول خواهد شد و به تبع آن سطح عمومی قیمت ها از جمله قیمت مسکن را نیز متاثر خود خواهد کرد

  2. ایرج

    بازار مسکن اصلا ربطی به بازار دلار و این حرف ها ندارد تنها راه ارزان شدن مسکن تبدیل شدن آن به کالای مصرفی هست و راه حل آن خیلی ساده است بستن مالیات سنگین برای کسانی که زمین و مسکن را احتکار کرده اند من کسی را در محله خودم میشناسم که فقط در همین محل ۲۴ واحد مسکن دارد و همه را اجاره داده و چندین زمین ساخته نشده دارد که هر ساله قیمت آن چند برابر می شود و یک ریال هم بابت این افزایش سرمایه مالیات نمی دهد و مسلما مسولین هم اقدام به قانون وضع مالیات نمی کنند چون خودشان کلی ملک و املاک دارند و همچنان شاهد تورم مسکن باید باشیم چون خانه از پای بس ویران است.

  3. خسرو

    توافق به نتیجه برسد همه چیز تا مدت محدودپایین می آید و پس از مدتی که دلالان خبره بازار را جارو کردند اعم از ارز و طلا و مسکن دوباره همه چیز روند سعودی خواهد گرفت چون اصلاح طلبان با پول بدون پشتوانه ای که چاپ کردند در این ۸ سال هیچ دولتی نمیتوانند جلو تورم را بگیرد

  4. بز

    احیا نمیشه زیاد دل به خارجی ها دلنبندید ۲۰۰۰ موشک اتمی رو رونمایی کنید بعد بشنین پشت میز مزاکره فهمیدین ، نه

  5. ناشناس

    یه آدم بیسواد از این به اصطلاح کارشناس بهتر میدونه تحریمها برداشته بشن قیمتهای مصالح ساختمانی حداقل نصف میشه طبیعی هم هست که قیمت مسکن تا نصف میاد پایین چون بی سبب اینقدر تورم داشته وقتی که دلار ۳۲ تومنی بیاد رو ۱۵ تومن معلومه ارزون میشه این کارشناس نمامون دلش نمیخاد سرمایه شو از دست بده😄

    1. ایرانی

      خیال واهیه اگه امیدوار به کاهش قیمت دلار باشیم.سودشون توی همین بالا بردن قیمت دلاره.مردم کاره ای نیستن و فقط نظاره گر هستن!

  6. علی

    ما چیزی به نام ریال نداریم. همه چیز تو این مملکت دلاری است. پس وقتی ریال تقویت بشه، همه چیز قیمتش میاد پایین.
    ریال چطور تقویت میشه؟

    خب معلومه، هر وقت تجارت آزاد، انتقال پول راحت و درآمد صادراتی برگشت به کشور، پس دیگه کسی دلار انبار نمیکنه.
    دلیل اصلی بی ارزش شدن ریال هم همینه که دولت به خاطر از دست دادن بازارهای جهانی، پول چاپ می‌کنه و وقتی کاغذ بی ارزش تبدیل بشه به اسکناس، آیا ارزش آفرینی صورت گرفته؟
    پس وقتی پولهای بلوکه شده ایران آزاد بشه به مثابه عدم نیاز به چاپ ریال و کاهش انتظارات تورمی است و به راحتی قیمت تمامی کالاها در گام اول با نزول قیمت دلار، کاهش پیدا میکنه، ایضا مسکن

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.