- آمریکا تنها شرط بازگشت به توافق را اعلام کرد
- افشاگری پولیتیکو از پاسخ ایران درباره احیای برجام
- پاسخ برجامی ایران به اروپا/ مشاور تیم مذاکره: بیش از قبل به توافق نزدیک هستیم
چرا مذاکرات احیای برجام اهمیت دارد؟
مذاکرات برجام در دولت رئیسی به مراتب حیاتیتر از دولت پیشین به نظر میرسد. افزایش قیمتها به کالاهای اساسی رسیده و چنانکه در دولت پیشین نیز بسیاری از اقلام خوراکی از سفره خانوار رخت بر بسته بود، در دولت رئیسی اقلامی، چون روغن، تخممرغ، لبنیات و گوشت از سفره کارگران کم یا به کلی حذف شد. چنانکه براساس گزارش جدید مرکز آمار در مرداد ماه ۱۴۰۱ قیمت برخی مواد غذایی نظیر روغن و چربیها به نسبت تیرماه ۲۹۳ درصد افزایش یافت. قیت لبنیات ۱۰۰ درصد افزایش داشت و براساس اخبار رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی حتی میوهها نیز بیش از ۵۰ درصد گران شدند و تقاضا برای میوه نیز به شدت کاهش یافته است. اگرچه کسی درباره چند و، چون قرارداد جدید با آمریکا چیزی نمیداند؛ با این حال مقداری از رفع تحریمها میتواند به کلی شرایط برخی بازارها را دگرگون کند. امیرعبدللهیان امروز طی سخنانی برجام را نتیجه ماهها مذاکره دانسته و گفته «برجام مانند اسناد دیگر ممکن است شامل ایراداتی باشد.» اگرچه روند افزایش قیمتها به ویژه پس از حذف ترجیحی در ایران به حدی رسید که در خرداد ماه شاهد نرخ تورم بیش از ۵۲ درصدی بودیم و شکاف تورمی میان خانوادههای پردرآمد و کمدرآمد در سومین ماه سال ۱۴۰۱ رکوردشکنی کرده بود و تورم نقطه به نقطه مواد غذایی در تیرماه براساس گزارش مرکز آمار در ۱۰ استان تا ۹۰ درصد نیز رسید. جالب اینجا است که مشکلات بودجهای دولت به حدی بود که دست به تقدیم لایحه اصلاح قانون بودجه ۱۴۰۱ به مجلس زده بود. در قانون بودجه ۱۴۰۱ دولت در جزء (۱) بند (س) تبصره (۱) که طی آن دولت متعهد شده بود، از طریق کالابرگ الکترونیک قیمت کالاهای مهم را به نرخ شهریور ۱۴۰۰ به مردم عرضه کند؛ اما گویا مشکلات بودجهای دولت زیاد بود و ترجیح میداد با حذف عبارت «به نرخ شهریور ۱۴۰۰» مجوز افزایش افسارگسیخته قیمتها را از مجلس بگیرد؛ بنابراین احیای برجام به نظر میرسد لااقل بهانههای دولت در کاهش اعتبارات رفاهی را سلب خواهد کرد. گرچه دولت توافق را به بعد از حذف ارز ترجیحی کشاند و از این نظر نیز بعید است که شرایط به قبل بازگردد. شاید از دست داده باشید:- سیگنالهای امیدوارکننده در مورد پاسخ برجامی ایران/ نگرانیهایی درباره تحریم و تضمین
- تیم مذاکرهکننده نتوانست از طرف مقابل امتیاز بگیرد/ ضمانتهای اجرایی برجام مسخره است!
بازار بورس نیز در شرایط دو راهی برجامی قرار داشت و رشد چندانی را تجربه نمیکرد. اگرچه اخباری مبنی بر عرضه محصولات ایران خودرو در بورس اندکی به رشد بورس کمک کرده بود، اما شرایط این بازار چندان تعریفی نداشت.
یک کارشناس بازار سرمایه خبر داده بود که طی یک سال گذشته حدود ۶۳ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شده است. برخی کارشناسان اعتقاد دارند که مشکل اصلی بورس با احیای برجام حل نمیشود و تنها با تزریق نقدینگی از طرق مختلف باید به داد بازار سرمایه رسید.
هرچه هست به نظر نمیآید کسی امیدی که برجام در سال ۹۴ ایجاد کرد، امروز نیز داشته باشد. با این حال به دلیل اینکه شرایط امروز از مرز خطرناک حیات برای برخی دهکهای اجتماعی گذشته است. مردم امیدوارند دولت بهانههای کمتری برای وضعیت بد اقتصادی داشته باشد.
اگرچه در دولت اصولگرایان همین احیای برجام هم امری بعید به نظر میرسید. چنانکه ذوالنوری فعال سیاسی اصولگرا اخیرا هشدار داد: «اگر شرایط پیش بیاید باز هم برجام را آتش میزنم و از هیچ حمله و انتقادی هم نگران نیستم.» با این حال دستکم این امید وجود دارد که تصمیمات برای احیای برجام در سطوح دیگری گرفته میشود و این دست چهرهها چندان اثرگذاری نخواهند داشت.