اقتصاد۲۴ نوشت: بازارهای اقتصادی کشور تحت تأثیر مجموعهای از ابهامات سیاسی و انتظارات تورمی در وضعیت ناپایدار به سر میبرند. بورس تهران پس از اینکه تا اواسط هفته تحت تاثیر توقف مذاکرات روند منفی را پی گرفته بود، اما از اواسط هفته با اظهارات ویتکاف مذاکره کننده آمریکا مبنی بر ازسرگیری مجدد گفتوگو میان طرفین، مجددا سبز شد و در روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ نشانههایی از بهبود نسبی را بروز داد. شاخص کل بورس پس از چند روز سردرگمی و نوسان، بیش از ۵۸ هزار واحد رشد کرد و به بالاترین سطح این هفته رسید.
روند کنونی بورس از یک سو امیدواریهایی برای جبران زیانهای اخیر ایجاد کرده و از سوی دیگر بار دیگر یادآور شده که بازار سرمایه ایران بیش از آنکه مبتنی بر تحلیل و آیندهنگری باشد، در بسیاری مواقع تابعی از جو روانی و متغیرهای غیرقابل پیشبینی است.
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سهام در پاسخ به اینکه آیا روند مثبت بورس که از اواسط هفته جاری آغاز شد، پایدار خواهد بود؟ گفت: «موضوع جهش بورس یا تغییر روند منفی نسبت به دو سال گذشته، تا حدود زیادی به سطح ارزشمندی بورس نسبت به سایر بازارها باز میگردد. نقدینگی یازده هزار همتی ما به سمت بهترین و آیدهالترین بازار نسبت به دیگر بازارها حرکت نمیکند. در حال حاضر با وجود افت P/E، افت ارزش دلاری، کاهش فاصله ارز دولتی و آزاد و همچنین ارزش بیش از حد سایر بازارها مانند مسکن، خودرو و... مزیت بزرگ بورس این است که قابلیت تفکیک سرمایهگذاری و عایدات مستمر را دارد که وجه تمایزش با دیگر بازارهاست.»
وی با اشاره به افت و خیز بازارها با سیگنالهای سیاسی، بیان کرد: «تحت تاثیر مسائل سیاسی، اقتصادی و روانی، تنشهایی ایجاد میشود و خبرهای مثبت سیاسی حرکت را پر شتابتر میکند ولی طبق جدولی که در زمانهای مختلف، از ۳۰ تا ۵۰ سال تهیه کردهام، قطع به یقین بورس مهیاترین و جذابترین بازاری است که نقدینگی میتواند به سمتش میل پیدا کند، اما اینکه روند مثبتش پایدار باشد یا خیر باید بگویم که معتقدم بخشی از آن به تنشهای سیاسی، ژئوپلیتیک و نظامی باز میگردد.»
آقابزرگی در ادامه خاطرنشان کرد: «باید دقت کرد که روند بورس تهران لزوما در شرایط بهبود وضعیت اقتصادی، مثبت نمیشود بلکه میتوانیم بگوییم بر اساس رزومه و تجربهای که داشتهایم در شرایط بیثباتی، بورس حرکت خود را به اثبات رسانده است.»
این کارشناس بورس در پاسخ به اینکه کدام صنایع یا گروهها بیشترین تاثیر را در رشد بازار سهام در روز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ داشتند؟ گفت: «از آنجایی که بیش از ۶۰ درصد سود شرکتها و ارزش بازارهای ما مربوط به صنایع پتروشیمی، پالایشی، فولاد و کانی فلزی و غیرفلزی است، باور دارم همانطور که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا این لحظه شرکتهای پر وزن و گروهی که اشاره کردم، تاثیر داشتند نیز میتوانیم از آنها به عنوان شرکتهای پیشرو نام ببریم.»
پیشبینی بورس در هفته آینده
آقابزرگی همچنین در پیشبینی خود از بازار سهام در هفته آینده، باتوجه با کاهش قیمت دلار، عنوان کرد: «در مورد کاهش قیمت دلار نکتهای که وجود دارد این است که نرخ ارز محاسبه ما در سود و زیان شرکتها، ارز بازار توافقی است نه بازار آزاد. نوسان بازار آزاد بسیار زیاد است در حالی که این نوسان در بازار توافقی در حداقل ممکن است. از این رو این نوسان جز القای حس روانی، چه مثبت و چه منفی، تاثیر خاص دیگری نمیگذارد، اما در صورت آرام گرفتن شیب صعود نرخ ارزها و حتی طلا، بورس واکنش مثبتی دارد. وقایع و متغیرهای غیراقتصادی هرچند اثرگذار هستند، اما اثرات اصلی را ما از متغیرهای اقتصادی مانند نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی، حجم نقدینگی و... میگیریم؛ هرچند جو روانی بیتأثیر نیست.»
نظر شما