تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: اگر توافق ایران و آمریکا انجام شود، نقش روسیه را باید در این موارد دید نه اینکه در روند گفت‌وگوها و مذاکرات تاثیرگذار باشد.

روزهای حیاتی برای تهران از راه رسید/ روسیه وارد بازی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟

منیبان نوشت: حسن بهشتی‌پور، تحلیلگر مسائل بین‌الملل درباره مذاکرات ایران و آمریکا در عمان گفت: نتیجه‌ای که از این گفت‌وگوها می‌توان انتظار داشت، رسیدن به یک دستورکار مشخص برای مذاکرات است. در حال حاضر دوطرف به یک دستورکار توافق شده برای انجام مذاکرات نرسیده‌اند و قرار است مجددا موضوع را بررسی کنند. 

او ادامه داد: وقتی موضوع وارد مسائل فنی می‌شود، پیچیده‌تر و تصمیم‌گیری درباره آن خیلی سخت‌تر است. منظور از مسائل فنی، اورانیوم ۶۰ درصد یا ۲۰ درصدی است که ایران باید آن را چکار کند؟ آیا باید رقیق‌سازی انجام دهد؟ اورانیوم در یک بانک غنی‌سازی تحت نظر آژانس نگهداری انجام شود؟ آینده سانتریفیوژهای ایران چه خواهد شد؟ باید به خارج از ایران منتقل کرد؟ همچنین بحث مربوط به رفع تحریم‌ها، همه اینها محل مذاکره است. این موارد موضوعات پیچیده و زمانبر است و باید دید پیشنهاد ایران که ظاهراً توافق موقت است، به کجا می‌رسد. البته بدرالبوسعیدی، وزیر خارجه عمان، در توییتی اعلام کرد، «مذاکرات رو به جلو پیش می‌رود و باز هم مذاکرات با جزئیات بیشتر ادامه پیدا خواهد کرد.»

این کارشناس درباره نقش روسیه در این دور از مذاکرات گفت: ما اسیر بازی‌های رسانه‌ای و ذهنیت‌های خودمان هستیم. روسیه در این مذاکرات نقش میانجی ندارد به دلیل اینکه میانجی طرف عمانی است. اما روسیه نقش کمک‌کننده دارد و مورد وثوق طرف ایرانی است. همچنین آژانس نقشی در مذاکرات ندارد اما به دلیل اینکه تنها نهاد قانونی است که می‌تواند بر انجام فعالیت‌های هسته‌ای کشورها از جمله ایران نظارت کند، نقش این سازمان در این بخش پررنگ می‌شود. 

او در ادامه اضافه کرد: در زمان برجام کاری که از روسیه خواسته شد، انجام داد. ایران مجموعه اورانیوم غنی شده را منهای ۳۰۰ کیلو به روسیه منتقل کرد و روسیه هم مابه‌ازای آن، اورانیوم طبیعی به ایران صادر کرد. حدود ۱۱ هزار کیلو (۱۱ تن) اورانیوم غنی شده در درصدهای مختلف داشتیم که برای روسیه فرستادیم که معادل آن ۱۱۰ تن، ده برابر اورانیوم طبیعی دریافت کردیم. اورانیوم طبیعی وقتی به اورانیوم غنی شده تبدیل می‌شود از حجم آن کاسته می‌شود به همین دلیل ده برابر اورانیوم طبیعی به ایران صادر کردند.

بهشتی پور در پایان خاطرنشان کرد: در ابتدا روسیه اورانیوم طبیعی را تحویل داد و سپس ایران اورانیوم را به مسکو تحویل داد. در این مورد ممکن است تبادل به این شکل صورت نگیرد بلکه به عنوان کشور امین، ایرانی‌ها امانت را بگذارند و اگر آمریکا تخلف کرد و تعهداتش را اجرا نکرد، به ایران برگردانند. اصل را بر این می‌گذاریم که روسیه این کار را انجام دهد. اگر توافق انجام شود، نقش روسیه را باید در این موارد دید نه اینکه در روند گفت‌وگوها و مذاکرات تاثیرگذار باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین اخبار