به گزارش اعتماد آنلاین، نصرت الله تاجیک دیپلمات بازنشسته کشورمان در پاسخ به این سئوال که چرا رژیم صهیونیستی از کشورهای اروپایی عضو برجام خواسته است که مکانیسم ماشه (اسنپبک) را فعال کنند؟ گفت: راهبرد اسرائیل در این مقطع، تلاش برای مشروعیت زدایی از مواضع حقوقی حقه در چارچوب قوانین بین المللی و اقدامات جمهوری اسلامی ایران است. در حقیقت، چه پیش از عملیات اخیر و چه پس از آن، اگر به یاد داشته باشیم، مواضع شورای حکام، از جمله اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و قطعنامه صادره، بهنوعی بهانه و دستاویزی شدند برای آغاز اقدامات نظامی اسرائیل علیه ایران. اکنون نیز اسرائیل میکوشد از هر ابزار ممکن بهره بگیرد تا مواضع ایران را، چه در عرصه دیپلماسی و چه در پیگیری حقوقی پرونده حمله آمریکا و اسرائیل به مناطق غیرنظامی، با امنیتی کردن چهره ایران زیر سئوال ببرد و یارگیری کند!
وی ادامه داد: بهویژه، حمله اسرائیل به مناطق مسکونی و صدا و سیما و کشتار غیر نظامیان و حمله آمریکا به سه سایت قانونی و تحت نظارت آژانس هستهای ایران، که اقدامی غیرقانونی و در شمار جنایات جنگی محسوب میشود، زمینهای است که اسرائیل در صدد است با چنین اقداماتی آنها را تحت الشعاع قرار دهد! و با یارگیری در جهت فشار بیشتر بهره ببرد. اسرائیل در حال حاضر از یکسو تلاش دارد از منظر سیاسی و دیپلماتیک حلقه فشار را بر ایران تنگتر کند و از سوی دیگر، از نظر نظامی در حال تجدید قواست تا چنانچه مسیر دیپلماسی میان ایران و آمریکا به نتیجه نرسد، آمادگی و زمینه لازم برای نقض آتشبس را داشته باشد. هدف اسرائیل از این اقدامات، فراهمسازی بستر و زمینهای برای مشروع جلوه دادن نقض آتشبس است.
به گفته تاجیک، باید توجه داشت که این جنگ برای اسرائیل، جنگ بقاست. در مرحله اخیر، علیرغم همه فشارهای نظامی و سیاسی، نتوانست به اهداف مورد نظرش دست یابد و برای سامان دادن اوضاع داخلی و کاهش فشارها و تجدید قوا و پر کردن زرادخانه تسلیحاتی اش ناچار به پذیرش آتشبس شد. روانشناسی نتانیاهو و نظام حاکم بر اسرائیل همواره بر آن استوار است که در پایان هر مرحله از جنگ یا عملیات، دست برتر را داشته باشند. اما در این جنگ دوازده روزه، با اینکه هنوز معادله توازن قدرت میان ایران، آمریکا و اسرائیل بهطور کامل شکل نگرفته، نتیجه آنگونه که اسرائیل انتظار داشت رقم نخورد و دستاورد چشمگیری برایش به همراه نداشت؛ هرچند در این مجال فرصت کافی برای پرداختن به دلایل این ناکامی نیست.
وی افزود: در مجموع، به باور من، اسرائیل در تلاش است با بهرهگیری از تمامی ابزارها، از رسانه گرفته تا دیپلماسی، از جنگ روانی تا فشارهای سیاسی، مواضع ایران را تضعیف کرده و کشور را به دوران انزوا و ایرانهراسی بازگرداند. هدف نهایی این سیاستها، امنیتیسازی چهره ایران در سطح بینالمللی و بازگرداندن آن به موقعیت انفعالی در مجامعی چون شورای امنیت، شورای حکام و سایر نهادهای بینالمللی است. اسرائیل تلاش دارد با دامن زدن به چنین فضایی، ایران را در انزوا قرار داده و با تصویرسازی تهدیدآمیز، دست خود را برای اقدامهای بیشتر باز نماید.
تاجیک در پایان گفت: گروه هفت نیز به نوعی همین سیاست را دنبال میکند و میکوشد با اتخاذ مواضع دستهجمعی، و کمک به اسرائیل بر ایران فشار وارد کرده و از این رهگذر، امتیازاتی به دست آورد. در این میان، اروپا نیز که در دوران ترامپ به حاشیه رانده شده بود، اکنون تلاش دارد با ایفای نقش فعالتر، جایگاه خود را در معادلات منطقهای و بینالمللی بازسازی و تثبیت کند. ایران در این دوازده روز با ارتشی بیش از ناتو جنگید! و بعضی کشورهای همسایه و عربی هم در کمک اطلاعاتی و لجستیک به اسرائیل کم نگذاشتند!اینگونه اقدامات اسرائیل مصداق ضرب المثل معروفی است که میگوید: همسایه ها یاری کنید بی بی یک شب شوهر داری کند!!
Your Comment