در حالی که شهید حاجی‌زاده فروش املاک نظامی با مجوز رهبری را برای تأمین مالی پروژه‌های پهپادی در دهه ۸۰ روایت کرده بود،خاندوزی این روایت را به دولت روحانی و پروژه‌های موشکی نسبت داد.

سپاه در دولت روحانی به مشکل اقتصادی خورد؟/ پشت‌پرده ادعای خاندوزی چیست؟

رویداد۲۴ نوشت: احسان خاندوزی که به یکی از برنامه‌های گفت‌وگومحور شبکه خبر دعوت شده بود تا ظاهراً از «تجربه‌های اقتصادی جنگ ۱۲ روزه تحمیلی» سخن بگوید، در بخشی از اظهاراتش با لحنی هشدارآمیز و به‌ظاهر دلسوزانه گفت: «دیدیم اگر آسمان کشور چند ساعتی بی‌دفاع باشد، چه اتفاقی برای کشور خواهد افتاد.» آن‌چه، اما موجب واکنش گسترده ناظران به این اظهارات خاندوزی شد، جملات بعدی این چهره اصولگرا درباره مصائب نیروی هوافضای سپاه پاسداران در مسیر ساخت موشک‌های پیشرفته بود. خاندوزی مدعی شدکه در دولت دوازدهم، نیروی هوافضای سپاه برای تأمین هزینه آزمایش موشک‌های هایپرسونیک ناچار به فروش زمین‌های پادگان‌های خود شده است.

آن‌چه خاندوزی گفته درواقع برداشت توام با تحریف او از اظهارات امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده سابق نیروی هوافضای سپاه است. حاجی‌زاده چند سال پیش در مستندی به نام «پرچم دار» و همچنین در جمع گروهی که به نظر می‌رسد تیم تولید پهپاد سپاه پاسدارانند، مصائب و دشواری‌های تامین مالی برای اجرای پروژه‌های هوافضای سپاه را شرح داده است. حاجی‌زاده در این سخنان هیچ اشاره‌ای به «تامین مالی برای آزمایش موشک‌های هایپرسونیک» یا دولت روحانی نمی‌کند؛ بلکه اشاره او مشخصاً به «تامین مالی پروژه پهپادی سپاه» در سال‌های پایانی دهه ۸۰ است.

مستند «پرچم‌دار» دروغ خاندوزی را روشن می‌کند

مستند «پرچم‌دار» که مهر ۱۴۰۲_ همزمان با دوره وزارت احسان خاندوزی_با حضور حاجی‌زاده رونمایی شد، سیر چهار دهه‌ای توسعه‌ی پهپادهای سپاه را روایت می‌کند. در بخشی از آن، حاجی‌زاده از گرفتن مجوز رهبری برای فروش برخی املاک نظامی جهت تأمین هزینه‌های تحقیقاتی در حوزه پهپاد خبر می‌دهد. روایت کاملاً متفاوت با آن چیزی است که خاندوزی ادعا کرده است.

سردار حاجی‌زاده که از مهرماه ۸۸ به‌عنوان فرمانده نیروی هوافضای سپاه منصوب شد، در بخشی از مستند «پرچم‌دار» به اولین جلسه حضوری خود با رهبری اشاره کرده و می‌گوید که از ایشان برای فروش برخی زمین‌ها و پادگان‌های این نیرو برای تامین هزینه تحقیقات در حوزه پهپادی کسب اجازه کرده است. او همچنین تاکید می‌کند که این نخستین درخواست او از رهبری بوده؛ علت درخواست از رهبری برای فروش زمین این بوده که او درک می‌کرده که کشور در ابتدای دوره پرحاشیه دوم محمود احمدی‌نژاد بعد از انتخابات ۸۸، دولت پول چندانی برای پیشبرد برنامه پهپادی سپاه ندارد و درنتیجه او به‌عنوان فرمانده تازه منصوب شده نیروی هوافضای سپاه ناچار بوده این پروژه را به‌رغم مشکلات مالی موجود کلید بزند.

توسعه برنامه پهپادی سپاه بعد از امضای برجام در دولت روحانی

به جز مستند پرچم دار، فرمانده سابق هوافضای سپاه در یک نشست داخلی که ظاهرا با اعضای تیم تولید پهپاد است _صورت حاضران برای عدم شناسایی شطرنجی شده است_ هم درباره فروش یک قطعه زمین به قیمت ۲۵۰ میلیارد تومان برای تامین مالی پروژه پهپادی اظهار نظر کرده است. 

در تمام این مستند ها، اشاره حاجی زاده به بی‌اعتمادی و تردیدهایی است که نسبت‌به موفقیت پروژه پهپادی وجود داشته. او می‌گوید قاسم سلیمانی در سال‌های آغازین جنگ سوریه، نظر مساعدی نسبت‌به استفاده از پهپاد نداشته است. روندی که البته به‌گفته فرمانده وقت نیروی هوافضای سپاه در سال‌های ۹۴ و ۹۵ _که مصادف است با بازه زمانی کوتاهی پس از امضای برجام در دولت نخست حسن روحانی و بهبود نسبی وضعیت اقتصادی کشور_ تغییر کرده است.

آیا سپاه در دولت روحانی به مشکل اقتصادی خورد؟

از دیگرسو خاندوزی تلویحا به وجود مشکلات مالی نیروی هوافضای سپاه در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی و به‌ویژه در دولت دوم او اشاره کرده است؛ این ادعا بر اساس اسناد، ادعایی بی‌اساس و نادرست است. بخش دیگری از مستند «پرچم‌دار» به فروش پهپادهای انتحاری «شاهد ۱۳۶» به روسیه اشاره می‌کند. اتفاقی که در سال ۹۸ _یعنی در میانه دولت دوم حسن روحانی و البته ۲ سال پیش از آغاز جنگ اوکراین و لشکرکشی ارتش روسیه به خاک این کشور_ رخ داده است.

رد ادعای وزیر انقلابی ازسوی مردان اعتدال

فارغ از شواهد و قرائنی که از جهات گوناگون نادرست بودن ادعای خاندوزی را به اثبات می‌رساند، واکنش برخی از اعضای ارشد دولت روحانی به طرح این ادعا ازسوی وزیر اقتصاد دولت انقلابی نیز قابل تامل است. محمدباقر نوبخت، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت حسن روحانی و حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور و رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک دولت حسن روحانی این ادعاها را رد کردند.

نوبخت که در گفت‌وگویی با پایگاه خبری-تحلیلی انصاف‌نیوز تاکید کرده «ادعای آقای خاندوزی که نگفتند کدام سردار نظامی چنین مطلب نادرستی را به ایشان منعکس نموده‌اند» دروغ است، او خواستار راستی‌آزمایی این ادعا از افرادی، چون سردار دهقان، امیر حاتمی و مسئولان بودجه سپاه شده تا نه‌تنها کذب اظهارات آقای خاندوزی مشخص شود، بلکه مساعدت‌های ویژه و کم‌نظیر دولت‌های یازدهم و دوازدهم به توان دفاعی و موشکی کشور نیز روشن شود.

حسام‌الدین آشنا نیز در واکنش به این ادعای عجیب خاندوزی از او خواسته مستندات مربوط را ارائه کند و اضافه کرد: «آنچه در دسترس عموم است، این است که {شهید حاجی‌زاده} در سال ۸۸ از آقا تقاضا کردند که مقداری از زمین‌ها را برای تحقیقات بفروشند؛ اینکه ربطش به دولت دوازدهم چیست را نمی‌دانم!»

قانون درباره فروش پادگان چه می‌گوید؟

حسام‌الدین آشنا یک سوال مهمتر نیز مطرح کرده. او خطاب به خاندوزی گفته آیا واقعا «ادعا کردید سپاه برای تأمین هزینه‌های ساخت موشک‌های هایپرسونیک، پادگان می‌فروخت؟! مطمئنید؟! مگر سپاه مصوبه و سازوکار مستقل برای فروش پادگان دارد؟! کدام پادگان‌ها را به چه قیمتی به کدام خریدار فروختند؟!»

بر اساس قانون «فروش و انتقال پادگان‌ها و سایر اماکن نیروهای مسلح به خارج از حریم شهرها» مصوب سال ۱۳۸۸، نیروهای مسلح اعم از وزارت دفاع، و سایر نیروها در صورت درخواست ستاد کل نیروهای مسلح، دولت یا شهرداری‌ها برای فروش و انتقال پادگان‌ها «موافقت فرماندهی کل قوا» را جلب کنند. در واقع این قانون می‌گوید فروش پادگان بدون اجازه رهبری امکان پذیر نیست و این قانون هم نه در دولت روحانی، بلکه در دولت احمدی نژاد به تصویب رسیده است.

از سوی دیگر قانون وزارت دفاع و نیروهای مسلح را مکلف کرده درآمد حاصل از فروش پادگان‌ها را «به حساب خزانه» واریز کنند و این پول صرف احداث اماکن جایگزین در خارج از محدوده و حریم شهرها شود؛ بنابراین محل هزینه درآمد حاصل از فروش پادگان، خرید اماکن جایگزین برای کاربری پادگان است، نه پروژه‌های موشکی یا حتی پهپادی. به نظر می‌رسد آنچه حاجی زاده تحت عنوان فروش «برخی املاک نظامی» از آن یاد کرده، املاکی به جز زمین‌های پادگان است چرا که قانونا در ازای فروش پادگان باید زمین دیگری برای پادگان خریداری شود.

برخلاف تعمیم کودکانه خاندوزی، املاک نظامی تنها محدود به زمین‌های پادگان نیست. بانک سپه در سال‌های اخیر با ادغام سه بانک دیگر، به یکی از بزرگترین نهادهای مالی کشور تبدیل شده است. رهبری سال ۱۳۹۷ در دیدار با اعضای هیات دولت از آنچه «بنگاه داری بانک ها» و «کارهای هزینه آور» خواند، انتقاد تندی کرد. او گفته بود «بانک‌ها غلط می‌کنند با پول مردم بنگاه داری کنند.»

احسان خاندوزی کیست؟ 

نیم نگاهی به کارنامه خاندوزی روشن می‌کند چرا او در آنتن زنده تلویزیون چنین ادعاهای کذبی را مطرح کرده است. سابقه خاندوزی عداوت قدیمی این چهره اصولگرا نسبت‌به دولت حسن روحانی را نشان می‌دهد. او که پس از اتمام دوران تحصیل خود در دانشگاه‌های امام صادق و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، در جریان انتخابات مجلس یازدهم موفق به ورود به تنها لیست جدی آن دوره در حوزه انتخابیه تهران شد و به‌عنوان آخرین منتخب این حوزه انتخابیه، خود را به بهارستان رساند. از خردادماه ۹۹ تا شهریورماه سال بعد در قامت یکی از ۳۰ نماینده پایتخت به مخالفت با سیاست‌های اقتصادی دولت دوم روحانی پرداخت و با روی کار آمدن دولت انقلابی در تابستان ۱۴۰۰ مزد مخالف‌خوانی‌های گاه و بی‌گاهش با دولت روحانی گرفت؛ ابراهیم رئیسی خاندوزی را به‌عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد به مجلس معرفی کرد.

خاندوزی از مخالفان سرسخت FATF بود و پیوسته آثار مخرب تحریم‌ها را بر عملکرد اقتصادی دولت روحانی انکار می‌کرد. کمتر از ۲ سال بعد خاندوزی مجبور شد اعتراف کند که «تا وقتی شرایط تحریم‌ها نبود، درآمد کشور در سال ۹۰ تا ۹۴ به بالاترین میزان خود رسیده بود و این تحریم‌ها، بر روی قدرت خرید خانوارها تأثیر گذاشته است.» شاید با گذشت زمان یک بار دیگر خاندوزی مجبور شود اعتراف کند ادعایش کذب بوده است.

Your Comment

You are replying to: .
captcha

آخرین مطالب