مذاکرات سه کشور اروپایی با ایران درباره تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ در سطح معاونان وزارت خارجه آغاز می‌شود، در حالی که تهران بر بی‌صلاحیتی اروپا برای استفاده از مکانیسم ماشه تاکید دارد.

آغاز شمارش معکوس؛ تنش‌ها به نقطه انفجار نزدیک شده‌ است!

فرارو نوشت: مقام‌های سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) و نماینده اتحادیه اروپا، به زودی با طرف ایرانی دیدار خواهند کرد. مذاکرات در سطح معاونان وزارت خارجه انجام خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود ریاست هیئت ایرانی همچون گذشته بر عهده مجید تخت روانچی و کاظم غریب آبادی باشد.

مدت کوتاهی بعد از انتشار خبر دیدار مقامات اتحادیه اروپا و ایران، سیدعباس عراقچی و سرگئی لاوروف وزرای امور خارجه ایران و روسیه در گفت‌وگویی تلفنی بر خاتمه قطعنامه ۲۲۳۱ در موعد مقرر تاکید و اعلام کردند که ۳ کشور اروپایی فاقد صلاحیت قانونی و اخلاقی برای توسل به سازوکار اسنپ‌بک هستند.

عراقچی در خصوص ایده سه کشور اروپایی برای تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ تصریح کرد که از نظر ایران تصمیم‌گیری در مورد تمدید این قطعنامه بر عهده شورای امنیت و اعضای آن است.

علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل در گفت‌وگویی به بررسی این موضوعات پرداخته است؛

نباید در سیاست خارجی منفعل باشیم

علی بیگدلی  گفت: «به طور کلی در سیاست خارجی، حالت انفعالی داریم. درواقع هیچ کنشی نشان نمی‌دهیم و در نهایت درست زمانی که واکنش نشان می‌دهیم که در برابر یک کنش قرار گرفته باشیم. برای مثال نشسته‌ایم ببینیم غربی‌ها چه می‌گویند که بعد در برابر آن اظهارنظر کنیم. این حالا که خود تصمیم نمیگیریم یا خود، ابتکار عمل را در دست نمی‌گیریم به سیاست خارجی کشور، ضربه می‌زند. نباید منتظر بنشینیم که دشمن به ما حمله کند و بعد در برابر حمله دیپلماسی نشان دهیم. نه فقط در خصوص اسنپ بک بلکه درباره بسیاری از مسائل این رفتار را نشان می‌دهیم.»

وی افزود: «ما معمولاً خودمان کار جدیدی انجام نمی‌دهیم، بلکه منتظر نشستیم که ببینیم طرف مقابل چه اقدامی انجام می‌دهد، سپس در برابر این اقدام واکنش نشان می‌دهیم. آقای عراقچی بارها در سخنان خود از عباراتی مثل این که غربی‌ها حق ندارند برخی رفتارها را داشته باشند، صحبت کرده است. اما حقیقت این است که در علم سیاست حق با طرفی در نظر گرفته می‌شود که قدرت اعمال نظر بالاتری دارد. روابط بین الملل، تابع ضوابط اخلاقی نیست. نمی‌توانیم یکی به نعل بزنیم و یکی به میخ و بعد با دیپلماسی محرمانه ارتباط برقرار کنیم.»

توافق با آژانس مهمتر از اتحادیه اروپا است

این تحلیلگر سیاست خارجی در ادامه گفت: «اروپایی‌ها می‌توانند مکانیسم ماشه را فعال کنند و در ماده ۵ قطعنامه ۲۲۳۱ اشاره شده که هر یک از طرفین قرارداد از مقررات و وظایف خود عقب نشینی کنند یا بخشی از قرارداد را نقض کنند طرفین حق دارند از اسنپ بک استفاده کنند و پرونده دوباره به شورای امنیت باز گردد. ما هنوز فرصت داریم، اما در این تنگنای زمانی، فرصت مذاکره به حداقل رسیده، فرصت چانه زنی به حداقل رسیده و هنوز هم تصمیم قطعی ما مشخص نیست. آقای عراقچی تصمیم را به شورای عالی امنیت ملی ارجاع داده‌اند، اما می‌دانیم که در این شورا نیز تنوع سلیقه بسیار زیادی وجود دارد.»

وی افزود: «باید در این مورد به خصوص با اروپایی‌ها مذاکره کنیم، اما من معتقدم حتی آژانس اهمیت بیشتری دارد چرا که آژانس، باید وضعیت تاسیسات هسته‌ای ایران را رصد کرده و تشخیص دهد چه اتفاقاتی برای تاسیسات هسته‌ای کشور رخ داده است. گزارش آژانس هم به شورای حکام می‌رود که در آن جا هم کشورهای اروپایی حضور دارند و بر اساس گزارش جامع آژانس انرژی اتمی، شورا تصمیم گیری می‌کند و سه کشوری که قطعنامه علیه ایران صادر کرده‌اند باید قانع شوند. اگر این‌ها قانع نشوند و اگر ایران اجازه ندهد آژانس از مسیری که مایل است به پرونده ورود و نظارت کند، قطعا پرونده به شورای امنیت خواهد رفت و تحریم‌ها بر خواهد گشت. به طور مشخص، تحریم ۲۲۱۹، تحریم بسیار سنگینی در حوزه کشتیرانی کشور خواهد بود.»

این کارشناس سیاست خارجی تاکید کرد: «انتظار می‌رفت چین و روسیه در این شرایط میانجیگری کنند. می‌دانیم که حق وتوی این ۲ کشور در موضوع پرونده هسته‌ای ایران، باطل شده است. اعضای دائمی دیگر حق وتو ندارند. وساطت این دو کشور بین ایران و کشورهای اروپایی، می‌توانست تاثیر مثبتی داشته باشد. ما نباید در حل این پرونده زمان را تا این حد از دست می‌دادیم که اروپا به سمت آمریکا و اسرائیل حرکت کند. هم اسرائیل و هم ایالات متحده، اروپایی‌ها را تحت فشار قرار داده‌اند که مکانیسم ماشه را فعال کند. اگر این اقدامات انجام نشود، احتمال حمله مجدد اسرائیل، قریب الوقوع خواهد بود.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین مطالب