اظهارنظر فیروز کریمی علیه المیرا شریفی مقدم در یک برنامه تلویزیونی بار دیگر انتقادات گسترده‌ای را نسبت به رویکرد زن‌ستیزانه صداوسیما برانگیخته است.

توهین زشت فیروز کریمی به المیرا شریفی؛ زن‌ستیزی در صداوسیما ادامه دارد!

رویداد۲۴ نوشت: صداوسیما که عنوان پرطمطراق رسانه‌ای ملی را هم یدک می‌کشد ید طولایی در زن‌ستیزی دارد و سال‌ها در همه فیلم و سریال‌های خود تصویر قابل تامل و نقدی از زن ارائه داده که بحث درباره آن مفصل و طولانی است. در سال‌های اخیر ما شاهد رویکرد دیگری هستیم. این رسانه که به واسطه تغییرات اجتماعی قابل ملاحظه، ناگزیر شده در برخی فیلم‌هایش یک زن در موقعیت‌های اجتماعی مختلف و به شکل موفق به تصویر بکشد زمین زن ستیزی خود را تغییر داده و با پخش برنامه‌ها و تبلیغاتی که حاوی پیام‌های زن‌ستیزانه و تحقیرآمیز علیه زنان است، موجی از انتقادات را برانگیخته است. طومار مصادیق این رویکرد رسانه به اصطلاح ملی، طولانی‌تر است که در این گزارش ذکر کنیم، اما اشاره به چند مورد محدود هم به قدر کافی گویا است.

یکی از تازه‌ترین موارد زن‌ستیزی در صداوسیما که بازتاب گسترده‌ای هم در شبکه‌های اجتماعی داشته صحبت‌های عجیب فیروز کریمی است که خطاب به المیرا شریفی‌مقدم می‌گوید: «همان بروید در خانه آشپزی کنید که شوهرتان گرسنه است!». بدتر از حرف‌های فیروز کریمی، اما قهقهه مجری برنامه در واکنش به این اظهارات است.

البته از این موارد کم نداشته‌ایم مثلا آنجا که بهروز افخمی مجری برنامه «هفت» در حضور ابوالقاسم طالبی و با لحنی آزار دهنده رفتارهای اعتراضی سلبریتی‌ها را به شرایط یائسگی آنها نسبت داد. این نوع گفتارها در رسانه‌ای ملی که باید الگوی فرهنگی باشد، به‌هیچ‌وجه قابل‌قبول نیست و نشان‌دهنده بی‌توجهی به حساسیت‌های اجتماعی است.

یک مورد دیگر هم همان برنامه «فرمول یک» با اجرای علی ضیا که در آن مردم با افتخار از ضرب و شتم همسرش حرف زده و به اینکه ۲۷ بار به دادگاه رفته تا به درخواست طلاق همسرش پاسخ دهد، می‌بالید. ترویج خشونت علیه زنان در آن مورد چنان آشکار بود که حتی پروانه مافی، رئیس فراکسیون و خانواده مجلس وقت در نامه‌ای هشداردهنده به علی عسگری که آن موقع رئیس صداوسیما بود، از وی خواست که به جای عادی سازی خشونت علیه زنان، برنامه‌های آموزشی درباره حقوق خانواده تولید کنند.

یکی دیگر از روش‌های صدا و سیما برای تعریف زن طبق خواست و معیارهای خودش، تبلیغات است. نشان دادن همیشگی زن در آشپزخانه و تبلیغ انواع شوینده، مواد غذایی و ... مصداق این مدعا است.

در بسیاری از سریال‌ها و فیلم‌های تولیدی صداوسیما نیز نقش‌های زنان به‌طور کلیشه‌ای و محدود به خانه‌داری، مادر بودن یا نقش‌های کم‌اهمیت اجتماعی نمایش داده می‌شود. این نوع نمایش‌ها باعث می‌شود که توانمندی‌ها و استعدادهای زنان در حوزه‌های مختلف نادیده گرفته شود و تصویری سنتی و بسته از جایگاه زنان در جامعه ارائه گردد.

این رویه سبب انتقادات گسترده‌ای از سوی فعالان اجتماعی، رسانه‌ها و کاربران فضای مجازی نسبت به رفتارهای زن‌ستیزانه صداوسیما شده است. این انتقادات نشان‌دهنده نارضایتی عمومی از نحوه برخورد رسانه ملی با مسائل زنان است و لزوم بازنگری در سیاست‌های تولید محتوا و برنامه‌سازی را به‌وضوح نمایان می‌سازد.

صداوسیما به‌عنوان رسانه‌ای که با بودجه عمومی اداره می‌شود، مسئولیت سنگینی در ارائه محتوای فرهنگی و اجتماعی دارد. زن‌ستیزی و تحقیر زنان در برنامه‌ها و تبلیغات این رسانه، نه‌تنها مغایر با اصول انسانی و اخلاقی است، بلکه به ترویج فرهنگ تبعیض و نابرابری جنسیتی در جامعه می‌انجامد. ضرورت دارد که مسئولان صداوسیما با بازنگری در سیاست‌های محتوایی خود، به ارتقای جایگاه زنان در رسانه ملی پرداخته و از ترویج کلیشه‌ها و پیام‌های منفی در مورد آنها خودداری کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین مطالب