یک تحلیلگر سیاسی نوشته «ظاهراً برخی مقام‌های جمهوری اسلامی تحولات داخلی لبنان را از نزدیک دنبال نمی‌کنند و در چارچوب پارادایم گذشته به اظهارنظرهایی می‌پردازند که بحران را پیچیده‌تر و سخت‌تر می‌کند.»

مواضع تند لبنان علیه شخصیت‌های ایرانی/ بیروت جلوی تهران قدعلم کرد؟

رویداد۲۴ نوشت: اظهارات اخیر علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر ایران، درباره حمایت ایران از حزب‌الله و ضرورت آن برای لبنان، با واکنش تند سیاستمداران لبنانی روبه‌رو شد. ولایتی در مصاحبه با تسنیم گفته بود که «رژیم صهیونیستی با نقض آتش‌بس به همگان ثابت کرد که خلع‌سلاح حزب‌الله چه تبعاتی برای لبنان خواهد داشت. با توجه به میزان ولع رژیم صهیونیستی برای کشتار و غارت سرزمین‌های دیگر امروز وجود حزب‌الله از آب و نان برای لبنان ضروری‌تر است... از مواضع و اظهارات مقامات لبنانی، به‌نظر می‌رسد دولت لبنان هم به این موضوع و پوچ بودن اظهارات نتانیاهو پی برده است».

پاسخ مقامات لبنانی، اما تندتر از انتظار بود، از ولید جنبلاط تا سمیر جعجع، همه بر استقلال لبنان و عدم دخالت خارجی تأکید کردند. حساسیت این واکنش‌ها وقتی بیشتر می‌شود که توجه داشته باشیم دیدارها و اظهارات سایر مقامات ایرانی پیرامون لبنان نیز در ماه‌های اخیر حاشیه ساز شده بود، مثلا همین چند هفته قبل رئیس جمهور لبنان در اظهاراتی مدعی برخورد تند در دیدار با علی لاریجانی شده بود. ادعایی که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران در پاسخ به آن اعلام کرد: آن‌چه در مورد محتوای دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با رئیس‌جمهور لبنان منتشر شده است کاملاً کذب و فاقد صحت است.

واکنش تند لبنانی‌ها

وزیر خارجه لبنان (یوسف راجی) با بازنشر توییت عراقچی و با اشاره به سخنان ولایتی در ایکس نوشت: «آنچه برای ما از آب و نان مهم‌تر است، حاکمیت، آزادی و استقلال تصمیم‌گیری داخلی ما به دور از شعارهای ایدئولوژیک است».

ولید جنبلاط، رهبر دروزی‌های لبنان، که معمولاً در مواضع خود نسبت به ایران محتاط عمل می‌کند، به صراحت موضع گرفت. او اظهارات ولایتی را دخالت مستقیم در امور داخلی لبنان دانست و گفت: «ایران از لبنان به عنوان صندوق نامه برای ارسال پیام به آمریکا استفاده می‌کند.» جنبلاط همچنین از رویکرد آیت‌الله سید علی سیستانی در مسائل لبنان تقدیر کرد و آن را الگویی منطقی و سنجیده دانست.

نخست‌وزیر لبنان، نواف سلام نیز با لحنی کنایه‌آمیز گفت: «دولت لبنان از کنترل سلاح و اقتدار ملی عقب مانده است. سلاح‌های حزب‌الله نه امنیت مردم را تأمین کرده و نه نقشی در حمایت از منطقه داشته است.»

فیصل کرامی، نماینده پارلمان لبنان، نیز تاکید کرد که ایران نباید در امور داخلی لبنان دخالت کند و افزود: «عمق استراتژیک ما عربی است و سقف ما توافق طائف؛ ما باید مرحله قبلی را دوباره ارزیابی کنیم و منافع ملی را در اولویت قرار دهیم.»

گفتنی است، رئیس حزب نیروهای لبنانی، سمیر جعجع، خطاب به ولایتی گفت: «لبنان کشوری مستقل است که قانون اساسی آن باید توسط حاکمیت مردمی اجرا شود. شما حق ندارید در امور داخلی ما دخالت کنید.» او افزود که اگر ایران به رفاه مردم خود توجه داشت، دخالت در لبنان ضرورتی نداشت.

بازتاب رسانه‌ای داخلی و منطقه‌ای

رسانه‌های لبنانی، از جمله MTV و روزنامه‌های عربی، سخنان ولایتی را نمونه‌ای از دخالت ایران در امور داخلی لبنان تحلیل کردند. خبرگزاری‌های منطقه‌ای نوشتند که این اظهارات باعث تقویت اختلافات داخلی و فشار بر دولت مرکزی لبنان شده است. در ایران نیز شبکه‌های اجتماعی واکنش تندی نشان دادند و کاربران درباره مرزهای حمایت ایدئولوژیک و مداخله مستقیم در حاکمیت ملی لبنان بحث کردند.

تحلیل زیدآبادی: برخی مقامات ایرانی تصویر درستی از لبنان ندارند

احمد زیدآبادی در تحلیلی کوتاه درباره اظهارات ولایتی و واکنش لبنانی‌ها به آن تاکید کرد که برخی مقامات ایرانی تحولات لبنان را از نزدیک دنبال نمی‌کنند و بر اساس پارادایم‌های گذشته اظهار نظر می‌کنند. او نوشت که این نوع موضع‌گیری‌ها نه تنها به بحران لبنان کمک نمی‌کند، بلکه پیچیدگی آن را بیشتر کرده و به اعتبار دیپلماتیک ایران لطمه می‌زند.

به گفته زیدآبادی، تجربه تاریخی نشان داده حمایت صرف از حزب‌الله بدون درک واقعیت‌های داخلی لبنان، باعث افزایش بی‌اعتمادی سیاسی و فشار بر دولت مرکزی این کشور می‌شود.

برخی تحلیلگران داخلی هم با استناد به دیدگاه زیدآبادی، نسبت به سیاست‌های یکجانبه ایران و پیامدهای احتمالی آن هشدار دادند.

پیامدهای روابط ایران و لبنان

بحران اخیر نشان داد که حتی حمایت ایدئولوژیک ایران از حزب‌الله، اگر با درک واقعی از تحولات داخلی لبنان همراه نباشد، می‌تواند روابط دو کشور را تحت فشار قرار دهد. تحلیلگران معتقدند ادامه موضع‌گیری‌های مشابه، تهران را در موقعیتی حساس قرار داده و فضای گفت‌وگو میان مقامات دو کشور را محدود خواهد کرد، در حالی که لبنانی‌ها بر حفظ استقلال و حاکمیت ملی خود اصرار دارند.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 14
  • حسین IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    23 7
    بیچاره مردم ایران که سرمایمون خرج چه کسانی می کنند
  • رضا ملکی IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    12 3
    با سلام و خدا قوت. شما را بخدا یک مدت این کشورک ها رو به حال خودشون بذارید بینم چه حال و روزی پیدا میکنند..یک وجب اسراییل همشون رو قورت بده اونوقت بیان التماس
  • عباس IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    28 9
    من راضی نیستم از بیت المال کشورم ریالی خرج حزب الله و غزه و کرانه باختری و یمن و سوریه و عراق و سودان و...بشود
    • مجی IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
      0 0
      همون ملت ایران راضی نیستن که این بلاها سرشون میاد ،،
  • رضا IR ۱۴:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    متاسفانه وقتی آدمهای خودت را در دولت لبنان قرار ندهی آمریکا و اسراییل آدمهای خودشان را قرار خواهند داد. نتیجه این شود که می‌بینید. تصور دولت مستقل در این دنیا خوابی بیش نیست...
  • حجت IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    رییس جمهور لبنان ونخست وزیر شأن یادشان رفته است اسرائیل تا پایتخت بیروت آمده بود ،اسم اسرائیل را می شنیدن مثل بید می لرزیدن این حزب الله و ایران بودن که آمریکا و اسرائیل را مجبور به فرار کردن ،حالامیگن حزب الله خلع سلاح و ایران دخالت نکند ،نتیجه قدرنشناسی تان را خواهید دید ایران به حمایت از هم هم پول داد هم خون داد ،این تحریم و مشکلات ایران نتیجه حمایت از فلسطین و لبنان وبمن و عراق است این هم نتیجه حمایت خوبی
  • مجید IR ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    من میگم اصلا چرا ما باید در امور سایر کشورها دخالت کنیم.لبنان یک کشور مستقل دارای ارتش و رابطه خوب تجاری با کشورهای اروپا و امریکا است یک کشور واقعا زیبا که زمان نه چندان دور زیبا ترین کشور و پایتختش را عروس خاور میانه می‌گفتند. ۶۰٪ مردم لبنان مسیحی و ارتدکس وفقط ۳۰٪ آن مسلمان سنی وشیعه هستند.لبنان یک کشور قدیمی و قبل از تشکیل اسرائیل بود و اگر برای اسرائیل مشکل ایجاد نکند اسرائیل هم با او کاری ندارد‌.چون اکثر شرکت‌های تجاری و سرمایه گذاری آنها اروپائی و امریکائی هستند.
  • ا IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    زمان خیلی چیزا رو ثابت می کنه
  • ناصر IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    سلام از آنور دنیا برای کل منطقه تصمیم میگیرند در منطقه اسرائیل را تا دندان مسلح کرده وبر علیه مردم بومی منطقه از جمله لبنان تحریک میکنند در لبنان هر روز نقض آتش بس و بمباران میکنند و ترور میکنند اینها مهم نیست ولی کافیست کسی اعتراض کند آنوقت دخالت است.و اما یک پاسخ منطقی به ساده نگران اینکه اگر پولی از طرف ما خرج نشود همه قدرتمان را در مدت کوتاهی به صفر تبدیل میکنند همیشه این بوده و خواهدبود که قفل در منزلمان از نان شب واجبتر است شما تا دیوارها در و پنجرههای خانه ات محکم نباشد نان و... از تو خاهند گرفت.
  • همت IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    سیاسی کاری را به روز رسانی کنید
  • ایرانی IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    با سلام ،دولتمردان لبنان اکثرا غربگرا و اهل تسلیم و سازش هستند و نباید جز این از اونها انتظار داشت،ایران هم به دلیل وظیفه انسانی و اعتقادی خود از شیعیان حمایت میکند ،در راه حق خداوند آزمونهایی قرار داده که با اموال و جانها آزمایش میشویم.
  • خسته قادر IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    ما خودمان از کرسنکی وفقر وبیکاری وتورم ومالیاتهای سنگین از بین رفتیم چرا به کشورهای بیگانه کمک کنیم آنه هم چشم دیدن ما را ندارند۰
  • علی IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    حالا که مقامات لبنان می‌خواهند استقلال داشته باشند یک ماه حقوق آقایان را قطع کنید ببنید واقعا می‌توانند زندگی کنند
  • اکبر میرزایی IR ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    0 0
    بخدا این عربها لایق محبت نیستن مطمئنا همین بلایی که سر سوریه آمد بسر لبنان هم میاید دولت لبنان و اکثر مردمش خود فروخته به امریکا و غرب هستن

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین مطالب

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

نیازمندی‌ها