راس زنگ خطر گسترش هستهای ایران را به صدا در میآورد، که بدون شک خطری برای گسترش سلاحهای هستهای است، اما هرگونه اشارهای به سیاست ایالات متحده که منجر به این وضعیت شده است را نادیده میگیرد. ایران به طور کامل به توافق هستهای ۲۰۱۵ که رسماً به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته میشود، پایبند بود، تا زمانی که دولت ترامپ کمپین «فشار حداکثری» تحریمهای شدید اقتصادی را دنبال کرد. حتی در آن زمان، ایران برای یک سال دیگر مطابق با مفاد توافق باقی ماند و تنها پس از آن که اروپا در مواجهه با تحریمهای ثانویه ایالات متحده به تعهدات خود در توافق پایبند نبود، پایبندی به محدودیتهای هستهای خود را کاهش داد.
سابقه فشار حداکثری شکستی یکسان در همه جبههها بود و برای جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، تهدیدها و افزایش فشارها در این مرحله برای دیپلماسی کشنده خواهد بود. دولت بایدن مراقب است که ضعیف و سازگار در قبال ایران ظاهر نشود، اما با این کار سیگنالهای اشتباهی ارسال میکند. پیش از دور بعدی مذاکرات، ایالات متحده نباید موضع ایران را اشتباه بخواند.
اقدامات اعتمادساز ایالات متحده در این مرحله به جای افزایش فشار، که این آشفتگی را ایجاد کرد، فضای سیاسی در تهران را برای کسانی که خواهان توافق هستند و استدلال میکنند که بین سیاستهای دولت ترامپ و بایدن تفاوت وجود دارد، افزایش میدهد.
- نشریه تایم: آمریکای پریشان و ایران بلاتکلیف فاتحه برجام را میخوانند
- بازگشت آمریکا به برجام خطرناک است؟
- ایران به مذاکرات برنگردد بهای سنگینی میدهد در حالی که بسیاری در واشنگتن بر این باورند که ایران مذاکرات را بهعنوان بهانهای برای پیشبرد برنامه هستهایاش به تأخیر انداخته و به آرامی برجام را نابود کرده است، دلایل زیادی وجود دارد که باور کنیم استراتژی ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور محافظهکار جدید ایران، بیشتر به سیاست داخلی ایران مربوط میشود. رئیسی برجام را رد نکرده است، اما به دنبال آن است که زیرکتر و کمتر مشتاقتر از سلف میانهرو خود، حسن روحانی ظاهر شود. ظهور یک تندرو منتقد برجام مانند رئیسی به طرق مهمی در اهداف سیاست دولت ترامپ در قبال ایران نقش داشت. دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، با نادیده گرفتن توافق هستهای ایارن حتی در شرایطی که ایران در حال تبعیت از آن بود و اعمال «فشار حداکثری» برای وادار کردن تسلیم خود به خواستههای بسیار گستردهتر آمریکا، میانهروهای ایرانی را که سرمایه سیاسی خود را بر روی اعتماد به غرب گذاشته بودند را به چالش کشید. در حالی که رویکرد ترامپ نتوانست سیاست خارجی ایران را تغییر دهد و از نظر استراتژیک با گسترش گسترده برنامه هستهای تهران نتیجه معکوس داشت، تندروهای ضد برجام در ایران را قدرتمند کرد، هدفی که الیوت آبرامز علناً اعلام شده بود.