نشریه تایم: آمریکای پریشان و ایران بلاتکلیف فاتحه برجام را می‌خوانند

به گزارش تازه‌نیوز، ایان برمر، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گرمسائل بین‌الملل در شماره جدید تایم به آینده برجام و توافق ایران و آمریکا در مذاکرات هسته‌ای پرداخت. او در این مقاله از آمریکای پریشان و ایران بلاتکلیف به عنوان دو عامل بن بست برجام یاد کرده است. بخش‌هایی از مقاله او را می‌خوانید:

امریکا و ایران به رویارویی نزدیکتر می‌شوند. دیپلماسی اکنون متوقف شده و چشم‌اندازهای موفقیت در حال کمرنگ شدن است. دولت بایدن گزینه‌های اندکی دارد. خروج آشفته از افغانستان ضریب ریسک‌پذیری بایدن در برابر ایران را پایین آورده است، چرا که این ریسک‌پذیری می‌تواند اتهام سازشکاری جمهوریخواهان علیه او را در پی داشته باشد.
اسراییل که از برنامه هسته‌ای ایران به عنوان یک تهدید وجودی نام می‌برد، از این هراس دارد که تمرکز سیاست خارجی بایدن روی چین و عزمش برای چرخش تمرکز امنیتی آمریکا به آسیا، باعث شود که اسراییل تنها بماند. همزمان نگرانی متحدان خلیج فارسی آمریکا درباره ایران بیشتر می‌شود.

نبرد بر سر برنامه هسته‌ای می‌تواند پیامدهای بسیاری برای کشورها و منطقه به همراه داشته باشد. با کمرنگ شدن امیدها برای احیای توافق هسته‌ای، ایران روی یک توافق محدودتر پافشاری خواهد کرد. ایران برای رسیدن به این دستاورد، درجه غنی سازی اورانیوم را افزایش خواهد داد، از سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتری استفاده خواهد کرد و تکنیک‌های تبدیل اورانیوم به فلز را که در ساخت بمب هسته ای کاربرد دارد، مورد آزمایش قرار خواهد داد. در حالی که دولت بایدن با متحدانش برای اعمال فشار اقتصادی بیشتر علیه تهران تلاش می‌کند، ممکن است ایران بار دیگر به جهان گوشزد کند که توانایی حمله به شناورها در خلیج فارس را دارد.

همچنین این ریسک در داخل ایران وجود دارد که ادامه تنگنای اقتصادی باعث برانگیختن اعتراضات ضددولتی شود و اگر رییسی باور نداشته باشد که برای حل این مشکل باید امتیازات هسته‌ای واگذار کند، ممکن است در منازعات خاورمیانه‌ای اختلال ایجاد کند.

هراس از حملات آمریکا و اسراییل در داخل ایران که دولت رییسی نمی‌تواند پاسخ کارآمدی به آنان بدهد مانع عبور ایران از خط قرمز نهایی، یعنی ساخت بمب هسته‌ای، خواهد شد. رییس جمهور ایران گزینه‌های زیادی دارد که می‌تواند با بکارگیری آنها بار دیگر هشدارهای امنیتی را افزایش دهد و برای بالا بردن قیمت‌های نفت – که در حال حاضر به اندازه کافی بالا هستند- فشار مضاعفی اعمال کند.

همچنین این ریسک وجود دارد که اسراییل تصمیم بگیرد که باید برای متوقف کردن ایران، با یا بدون تایید واشنگتن، از اقدام نظامی استفاده کند. احتمال قوی‌تر این است که اسراییل بخواهد در سایت‌های هسته‌ای و نظامی ایران خرابکاری کند که این هم اقدام خطرناکی است و انتقام‌جویی ایران، به ویژه در فضای سایبری، را به همراه خواهد داشت. بدسنجی از سوی هر یک از طرفین به منازعه‌ای فزاینده خواهد انجامید.

روسای جمهوری ایران و آمریکا، هر دو، بازی ضعیفی دارند و این باعث می‌شود ازسرگیری توافقی که بیشترین منافع را برای هر دو طرف داد، بسیار دشوار شود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.