اجرای ناقص طرح بنزینی دولت/ بنزین در ۱۴۰۲ گران می‌شود؟

طرح اختصاص سهمیه بنزین به افراد به جای خودرو‌ها، که به صورت آزمایشی در جزیره قشم و کیش به اجرا درآمد، متوقف شد.

به گزارش تازه نیوز، از حدود ۵ ماه پیش طرحی در دستور کار دولت قرار گرفت تا خانوارهای فاقد خودرو نیز مشمول سهمیه بنزین شوند. در چارچوب اجرای این طرح به ازای هر فرد، ماهانه ۲۰ لیتر بنزین به سرپرست خانوار تعلق گرفت.

اکوایران نوشت: در قالب اجرای این طرح سامانه‌ای تحت عنوان «سامانه بنزین من» طراحی شد تا افراد بتوانند از طریق سایت یا اپلیکیشن بنزین من نسبت به خرید یا فروش بنزین سهمیه‌ای اقدام کنند. این سهمیه که به کارت‌های بانکی واریز می‌شد در جایگاه‌های سوخت نیز قابل استفاده بودند.

قیمت فروش بنزین و نحوه دریافت مبلغ

بر اساس آنچه که در قالب این طرح پیش بینی شده بود، در صورت عدم استفاده از سهمیه، در روز سی‌ام هر ماه سهمیه بنزین با قیمت هر لیتر ۱۵۰۰ تومان به فروش گذاشته می‌شد و مبلغ آن حداکثر تا پنجم ماه به حساب بانکی واریز می‌شد.

در همین ارتباط بخوانید:

دولت در نهایت مصمم بود تا در صورت موفق بودن طرح، آن را در کل کشور اجرا کند اما محمدهادی سبحانیان معاون سیاستگذاری اقتصادی وزیر اقتصاد در تازه‌ترین اظهار نظر خود رسما اعلام کرد که این طرح بعد از ۵ ماه جهت بررسی و در صورت لزوم انجام اصلاحات یا توسعه، متوقف شده است.

 

اجرای ناقص طرح آزایشی

هر چند این طرح نیز همچون سایر سیاست‌های اقتصادی موافقان و مخالفانی دارد، اما برخی موافقان، یکی از نقدهای وارد به آن را اجرای ناقص و اعمال نکردن تعدیل قیمتی بنزین همزمان با اجرای آزمایشی طرح عنوان می کنند.

به اعتقاد این گروه از اهالی اقتصاد، بهتر بود دولت طرح اختصاص بنزین به افراد به جای خودرو را، توامان با سیاست اصلاح قیمت بنزین اجرا می‌کرد تا در طرح آزمایشی تمام جوانب مورد پایش قرار می‌گرفت.

 

اختلاف نظر دو وزارتخانه برای اجرای طرح؟

با این حال در حالی معاون وزیر اقتصاد از توقف این طرح در حال حاضر خبر داده که برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که برای اجرای آن، بین وزارت امور اقتصاد و و وزارت نفت اختلاف نظر وجود دارد.

آنطور که معاون وزیر اقتصاد گفته، دولت در سال جاری برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد اما ظاهرا قرار است در خصوص اصلاح قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۲ تصمیم‌گیری شود.

در عین حال شخص رییس جمهور نیز چندین بار در سال جاری اعلام کرده که دولت هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین برای «امسال» ندارد. این موضوع را اینطور شاید بتوان تعبیر کرد که دولت برای سال آینده تعدیل قیمتی بنزین را به احتمال زیاد در دستور کار قرار خواهد داد؛ هر چند این بار به واسطه تجربه اصلاح قیمتی در آبان ۹۸، محتاطانه عمل خواهد کرد.

با این حال، توقف اجرای طرح اختصاص سهمیه بنزین به افراد هم به صورت رسمی اعلام نشد بلکه این خبر در قالب پاسخ به گزارش یکی از رسانه‌ها که در خصوص افزایش قیمت بنزین در سال آینده بود، مطرح شد. به تعبیری دولت به صورت چراغ خاموش این طرح را متوقف کرد.

۱ نظر
  1. مرتضی

    متاسفانه شرایط اقتصادی برای مردم دشوار شده و این موضوع امنیت مردم و حاکمیت را تهدید می¬کند.
    از طرفی اگر قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی بالا رود ، مردم متحمل فشار اقتصادی میشوند، اما از سوی دیگر، اگر قیمت گذاری به همین روش کنونی بماند، آسیب و زیان آن برای مردم و کشور بسیار بیشتر است (به دلایل زیر).
    این منابع متعلق به همه مردم است، پیشنهاد میکنم برای اینکه مردم در صرفه جویی منابع مشارکت بیشتری کنند: 1- دولت صرفه جویی را از بودجه خود و نهادهای حاکمیتی شروع کند. 2- بخشی از درآمد صادراتی آنها با مشارکت بخش خصوصی با قیمت جهانی، مستقیما به مردم برسد و بخشی دیگر بصورت شفاف در بودجه دولتی، صرف رفاه و پیشرفت کشور گردد.
    به همین خاطر با طرح جدید سهمیه بندی و اصلاح تدریجی و پلکانی شدن قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی در بازار بهینه‌سازی و خرید و فروش سهمیه توسط مردم موافقم. اگر درست و حساب شده اجرا شود، این نتایج را در پی دارد: 1- کاهش کسری بودجه دولت که منشا اصلی تورم است 2- به کاهش ترافیک خیابانها و آلودگی شدید هوا (چه بسا بخشی از علتهای بحران عظیم خشکسالی هم باشد) و مرگ و میر فراوان ناشی از آن منجر میشود 3-اصلاح قیمت باعث بهینه سازی مصرف انرژی و سرمایه گزاری و اشتغال بیشتر و افزایش سطح دستمزدها می گردد 4- به عدالت اجتماعی بیشتر می¬انجامد که برنامه اصلی رئیس جمهور محترم هم می¬باشد.
    در صورتی که فقط سهمیه دریافت شده از دولت قابل فروش باشد، میتوان از دلالی هم جلوگیری کرد.
    در زمینه دیگر حاملهای انرژی و کالاها هم سهمیه قابل مبادله به مردم داده شود . اینکار همچنین باعث اصلاح الگوی مصرف میگردد و مردم نتیجه برنامه ریزی و صرفه جویی را بطور مستقیم دریافت کنند.
    باید همه به دولت کمک کنیم شرایط و علت این کار را برای مردم توضیح دهد، و این اصلاحات را با کمک کارشناسان با تجربه و یک برنامه جامع به سرانجام برساند، پیش از آنکه دیرتر شود و از روی انفعال و اجبار بخواهد کاری انجام دهد. اگر در این اصلاحات تاخیر کنیم، در اثر به هدر روی منابع و قاچاق، شرکتها، تامین کنندگان و منابع کشور ورشکسته شده و دچار قحطی خواهیم شد.
    البته در کنار اصلاح و بروز بودن قیمت انرژی و سوخت، بهتر است سیاستهای تکمیلی دیگری مانند کوپن یا کارت مواد غذایی و سهمیه حمل و نقل عمومی و حذف قیمت گذاری دستوری انجام گیرد.
    برای اینکه سهمیه بندی جدید بنزین به افراد عادلانه تر باشد و حد اقل سهمیه هم رعایت گردد، پیشنهاد میشود: به خانواده های 2 نفره 60 لیتر- 3 نفره 75 و 4 نفره 90 و 5 نفر به بالا 105 لیتر پرداخت گردد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.