رتبه‌بندی شامل همه معلمان نمی‌شود

سازمان برنامه و بودجه می‌خواهد با رتبه‌بندی حقوق همه معلمان را اضافه کند در حالی که رتبه‌بندی همزمان شامل حال همه معلمان نمی‌شود.

به گزارش تازه‌نیوز و به نقل از دیدارنیوز، ارشناسان و دست‌اندرکاران طرح رتبه‌بندی معلمان از انحرافی گفته‌اند که از فرآیند زایش آن تاکنون شکل گرفته است. منیره رضایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش که از ابتدای شکل‌گیری طرح رتبه‌بندی معلمان با آن همراه بوده است، می‌گوید: رویکرد طرح نظام رتبه‌بندی، توسعه حرفه‌ای و رفع نیاز‌های حرفه‌ای معلم است و در کنار آن موضوع پاداش تلاش اضافی معلم برای بهسازی حرفه‌ای وی مطرح می‌شود. یعنی هدف ما فقط مادی نبود؛ بلکه قرار بود یک معلم مثلاً در تألیف کتاب شرکت کند، مدرس و یا مربی ضمن خدمت شود.

بر اساس این گزارش، وی با اشاره به اینکه رتبه‌بندی ذیل بحث ارزشیابی عملکرد معلم قرار می‌گیرد، می‌افزاید: برای این منظور باید به صورت سالانه و ادواری ارزشیابی صورت گیرد تا بر اساس نتایج آن در وهله نخست، کاستی‌های حرفه‌ای معلم مشخص شود تا از طریق آموزش‌های ضمن خدمت جبران شود و کار به ترمیم برنامه تربیت معلم بکشد و در وهله بعد رتبه عملکردش مبنای پاداش و نظام پرداخت و تأمین جبران خدماتش می‌شود. این طور دوغ و دوشاب از هم جدا می‌شوند.

رضایی با اشاره به اینکه نباید طرح رتبه‌بندی معلمان را به مثابه صندوق کمک مالی به معلمان تلقی کرد، از انحراف طرح رتبه‌بندی معلمان خبر می‌دهد و می‌گوید: این طرح را از ریل و کانال اصلی‌اش خارج کردند. در یک برهه‌ای مجلس می‌گفت زودتر لایحه نظام رتبه‌بندی را تدوین و ارسال کنید و از سوی دیگر سازمان برنامه و بودجه هم می‌خواست با اختصاص ۳ هزارمیلیارد تومان به آموزش و پرورش چند درصد به حقوق همه معلمان اضافه کند، اما برای این کار یک شرط داشت و آن پیاده کردن رتبه‌بندی معلمان بود. یعنی می‌گفت رتبه‌بندی را پیاده کنید تا حقوق معلمان اضافه شود.

در حالی که این درخواست سازمان برنامه و بودجه یک تناقض بود، چون آن‌ها می‌خواستند حقوق همه معلمان را اضافه کنند؛ در حالی که رتبه‌بندی، اضافه کردن حقوق همه معلمان نیست. اما سرانجام مسئولان وزارت آموزش و پرورش درخواست این سازمان را پذیرفتند و طرح رتبه‌بندی را در مقیاس ارزشیابی سالانه معلمان آوردند تا شامل همه معلمان شود؛ این گونه طرح یاد شده را مثله کردند و نگذاشتند دیگر سر بلند کند در حالی که رتبه‌بندی همزمان شامل حال همه معلمان نمی‌شود.

فرهنگ لایحه فعلی رتبه‌بندی تحریف شده

رضایی در همین زمینه می‌افزاید: همان موقع به مدیر مربوط آموزش و پرورش گفتم نمی‌بایستی این ۳ هزار میلیارد تومان را با عنوان رتبه‌بندی دریافت می‌کردید بلکه آن را با عنوان دیگری می‌گرفتید، اما این کار را انجام دادید و طرح را خراب کردید.

وی در پاسخ به این پرسش که لایحه رتبه‌بندی معلمان که هم اکنون بررسی مرحله نهایی آن در کمیسیون آموزش در حال انجام است آیا در راستای هدف اولیه طرح است یا رویکرد دیگری را دنبال می‌کند، می‌گوید: لایحه فعلی تا حدی هدف اولیه را تأمین می‌کند، اما در این مدت فرهنگ آن تحریف شد. یعنی فرهنگی که در جامعه غالب شد موضوع کمک مالی یا همان جبران کاستی حقوق معلمان است.

نگرانی معلمان در خصوص تبعیض‌ها قابل قبول است

عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش با اشاره به اعتراضات اخیر بعضی از معلمان کشور می‌گوید: نگرانی معلمان در خصوص تبعیض‌های احتمالی را تأیید می‌کنم، چون وقتی ابزار‌های سنجش و مرجع سنجش درست نباشد و ابزار‌های سنجش را به یک مرجع یا ابزار خاص کاهش دهید و بعد هم یک سازمان تخصصی حرفه‌ای بر تهیه و اجرای آن نظارت نداشته باشد، طبیعی است چنین نگرانی‌هایی هم به‌وجود بیاید؛ بنابراین برای رفع چنین نگرانی‌هایی ابزار‌هایی که برای ارزشیابی معلمان استفاده می‌کنیم باید متنوع باشند. مثلاً براساس یک مطالعه بین‌المللی ۹ ابزار برای این منظور در نظر گرفته شده است. یعنی از نظر دانش‌آموز، خود معلم، از نظر معلمان دیگر، پوشه کار معلم، از نظر اولیا، مشاهده معلم، مصاحبه با معلم و… طی چهار سال نتیجه مشخص می‌شود که یک معلم در چه رتبه‌ای قرار بگیرد.

رضایی در خصوص راهکار دیگر برای رفع شبهه تبعیض در اجرای نظام رتبه‌بندی معلمان هم می‌گوید: سازمان نظام معلمی به عنوان سازمان بی‌طرف، اما تخصصی باید در زمینه رتبه‌بندی معلمان ایفای نقش کند. البته ما الان چنین سازمانی نداریم. اما اگر می‌داشتیم می‌توانست در رفع شبهه تبعیض در اجرای رتبه‌بندی معلمان بسیار مفید واقع شود.

3 نظر
  1. معلم

    ۴۰ ملیون حقوق اخرین حرف ما است

  2. هادی

    این خزعبلات چیه اصلا اعتراض معلمها بخاطر تبعیض در پرداخت نسبت به سایر کارمندان است چندرغاز به حقوق معلمان میخواهند اضافه کنند توقع دارند معلم ده تا کتاب بنویسه مگه کارمندان دیگه مثل بانکها و دادگستری مخابرات و شرکت نفت هرساله کتاب مینویسند حقوقشان حداقل دو سه برابر معلمهاست خیلی دوست دارم بدونم مبتکر این فکر که میگه معلم باید کتاب بنویسه کیه آیا اصلا خودش سالی یک کتاب میخونه که توقع داره معلم برای رتبه بندی باید کتاب بنویسه؟

  3. رضا کاشفی( جاوید)

    آیا یک معلم مثل من که شاعر و نویسنده و هنرمندی است که به او به خاطر تدریس در کلاسهای چند پایه مختلط روستایی اجازه ادامه تحصیل نداده آند برای چاپ غزلیاتش پولی نداشته و ندارد و سی سال چند پایه تدریس داشته و تازه به جرم هنرمند بودن تبعید و پیش از موعد بازنشسته شده اکنون پس از پنج سال بازنشستگی با رتبه عالی حرفه ای میتواند با شش تومان زندگی کند.کتابهایم را با.کدام پول و پارتی چاپ کنم بیست و هفت سال صد پایه تدریس کرده ام و شبها تا سحر بیدار و گریان و خموش غزلیاتی تالیف کرده ام که تحول در اشعار بی محتوای امروزی ایجاد میکند چون وابسته به هیچ جناحی نیستم باید حقم ضایع و عمرم تباه شود تا بیسوادانی که با پول از راه دور مدارک عالی گرفته تألیفات امثال مرا در کارنامه دارند باز هم علاوه بر رانت خواری در زمان ریاستشان بازهم حق ما را بخورند. در این طرح تکلیف پیشکسوتان خصوصا نود و پنج چیست…خانه از پای بست ویران است⚔️

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.