عنبرنسارا و چیپس گران‌تر از گوشت و مرغ!

مدیر مزرعه پرورش الاغ در «نجم آباد» یکی از روستاهای حاشیه تهران از افزایش چشمگیر قیمت پشگل الاغ در بازار نسبت به ماه گذشته خبر می‌دهد.

به گزارش تازه نیوز، جوان‌ترین مزرعه‌دار پرورش الاغ که کارش را از ١۵ ‌سالگی با خرید٣ راس الاغ شروع کرده، اکنون ٧٠ راس الاغ نر و ماده دارد و از آنها محصولات متنوعی راهی بازار می‌کند که یکی از پرفروش‌ترین آنها عنبرنسارا، پشگل یا ماچه الاغ ماده است.

برنا نوشت: احمد رضا شهرکن، مزرعه دار ١٩‌ ساله روستای «نجم‌آباد» با بیان اینکه شیر الاغ اکنون در بازار به کیلویی ٢۵٠ هزار تومان رسیده اضافه می‌کند: «به جز این فرآورده‌های دیگری از شیر الاغ به دست می‌آید مثل صابون، شامپو، لوازم آرایشی و بهداشتی متنوع که طی فرآیندی در آزمایشگاه‌های دارویی تولید می‌شود و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد.»

شهرکن، از خواص دارویی که باعث شده تا قیمت عنبرنسارا افزایش پیدا کند صحبت می‌کند و می‌گوید: «پشگل الاغ ماده یا همان عنبرنسا یا عنبرنسارا یا انبرنسارا دارای خواص دارویی زیادی است که تولیدکننده و مشتریان زیادی به‌ویژه در ایران و آمریکا به خود جلب کرده است.

از جمله خواص درمانی عنبرنسارا عبارت‌اند از: ضدعفونی‌کننده، ضد سرماخوردگی، ضد بیماری‌های عفونی، درمان گوش‌ درد، کمک به درمان زخم‌ها، درمان عفونت انواع زخم، درمان دندان دردهای ناشی از سرما، درمان عفونت رَحِم، درمان قارچ رَحِم، درمان زخم‌های رَحِمی، درمان انواع بیماری‌های فیبرومی و نیز ضد خونریزی‌های غیر طبیعی رحم که مدفوع این حیوان را ارزشمند کرده است.

این خواص و نیز تولید کم‌ باعث بالا رفتن قیمت عنبرنسارا در بازار شده است به طوری که اکنون قیمت عنبرنسارا اصل از کیلویی ٨٠ هزار تومان پایین‌تر نیست.»

مدیر مزرعه پرورش الاغ از چگونگی مصرف پشگل الاغ صحبت می‌کند و می‌گوید: «حالت معمول استفاده از عنبر نسارا، سوزاندن و استشمام آن است.

دود ناشی از سوختن آن خواص ضد ویروسی دارد؛ البته روشی که به ندرت انجام می‌شود جوشاندن عنبر نسارا و نوشیدن جوشانده است که برخی پزشکان عقیده دارند برای بیماری‌های روده و معده مفید است.

در این زمینه روش‌های دیگری هم وجود دارد مثلا با مخلوط تنباکو در قلیان یا به صورت سیگار و عود که مشتری‌های لاکچری دارد و به‌ مرور زمان بازاری برای خودش ایجاد کرده است.»

او درباره تاریخ انقضای این محصول الاغ می‌گوید: «عنبرنسارا را باید در کیسه نایلونی و در جای خشک و خنک نگهداری کرد تا خاصیت‌های دارویی آن حفظ شود. عنبر نسارایی که سالم و شکسته نباشد کیفیت بیشتری دارد، بنابراین آن را باید به گونه‌ای نگهداری کنیم که تحت فشار نباشد و نشکند.»

«احمدرضا شهرکن» در این زمینه هشداری هم می‌دهد و می‌گوید: «متاسفانه دربازار، عنبرنسارا قلابی وجود دارد که چون افراد عادی تجربه تشخیص بدل از اصل آن را ندارند ممکن است آن را خریداری و استفاده کنند.

عنبرنسارا مرغوب دارای رنگ قهوه‌ای سوخته مایل به سیاه است و شکلی شبیه کلیه دارد. به جز این عنبر نسارا باکیفیت از الاغی به دست می‌آید که از علوفه‌های مناسب و طبیعت استفاده کرده باشد. الان در بازار عنبرنسارا بدلی وجود دارد که در اصل پشگل الاغ نر یا اسب و قاطر است و هیچ خاصیتی ندارند.»

قیمت هرکیلو گرم عنبرنسارا اصل در بازار که شامل حدودا ۱۲۵ قطعه عنبرنسارا است به ٨٠ هزار تومان رسیده است. این افزایش قیمت درحالی است که ماه گذشته هر کیلوگرم عنبرنسارا حدود ۶۵ هزار تومان خرید و فروش می شد.

چرا قیمت چیپس نجومی شد؟

تجارت نیوز در گزارشی نوشت: چه کسی تصور می‌کرد یک روز قیمت چیپس در یک بسته به ۸۲ هزار تومان برسد؟ در حالی که چیپس یکی از تنقلات بسیار محبوب کودکان و حتی بزرگسالان است که در گذشته حتماً اگر فردی برای خرید به سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌ها می‌رفت، این خوراکی در سبد خریدش جای داشت.

با نگاهی به فروشگاه‌های آنلاین، قیمت‌های عجیب و غریب به چشم می‌خورد. بررسی‌ها نشان می‌دهد یک بسته چیپس ۴۴۰ گرمی دیگر گران‌تر از یک کیلو مرغ عرضه می‌شود.

انواع دیگری از چیپس نیز موجود است که جزو گروه لاکچری‌ها قرار می‌گیرد. در حال حاضر گران‌ترین چیپس‌های موجود در بازار پرینگلزهای خارجی هستند که به دلیل افزایش نرخ ارز افزایش قیمت بالایی داشته‌اند. در حال حاضر قیمت چیپس پرینگلز ۱۴۹ گرمی در سوپرمارکت‌ها ۹۶ هزار تومان است. یعنی هر کیلو از این چیپس بیش از ۶۴۴ هزار تومان عرضه می‌شود.

قیمت چیپس در حالی نجومی شد که دلیل مواد اصلی آن را سیب‌زمینی، روغن و نمک تشکیل می‌دهد. قیمت فعلی سیب‌زمینی به عنوان ماده اولیه اصلی تهیه چیپس، بین ۸۰۰۰ تا ۱۰ هزار تومان است.

در واقع این سؤال مطرح می‌شود که مگر برای تهیه یک چیپس ۴۴۰ گرمی چه میزان سیب‌زمینی، روغن، مواد طعم‌دهنده در کنار سایر هزینه‌ها مانند حمل‌ونقل و حقوق دستمزد صرف می‌شود؟

هر چند که شاهدیم همواره قیمت این محصول با افزایش قیمت سیب‌زمینی رشد می‌کند. اما بعد از کاهش نرخ سیب‌زمینی در بازار، قیمت این خوراکی محبوب پایین نیامد.

همان‌طور که مشاهده می‌شود در سایت دیجی‌کالا قیمت یک بسته چیپس ۴۴۰ گرمی ۸۲ هزار تومان است. با یک محاسبه سرانگشتی می‌توان دریافت که هر کیلوگرم از این محصول به نرخ ۱۸۶ هزار تومان می‌رسد. یعنی ۳۰۰۰ تومان گران‌تر از یک کیلو گوشت راسته گوسفندی با استخوان.

هوافروشی به اسم چیپس

اما در کنار افزایش قیمت چیپس، همواره مردم از کم‌فروشی و هوافروشی اقلام خوراکی مانند چیپس و پفک گلایه‌مند بوده‌اند. حتی مهدی اسلام‌پناه، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران به این موضوع اعتراض داشت.

او در این باره اعلام کرد: بررسی‌های تصادفی مرکز اندازه‌شناسی و اوزان این سازمان حاکی از کم‌فروشی در ۴۱.۳۵ درصد برندها و واحدهای بزرگ موجود در بازار است.

پفک، پفیلا و انواع غلات حجیم‌شده شیرین، در فاصله یک‌ سال گذشته افزایش قیمت چشمگیری داشته‌اند. هر چند که بسیاری عامل اصلی گرانی این دست محصولات را به افزایش قیمت روغن در پی حذف ارز ترجیحی گره می‌زنند. اما تأثیر روغن در قیمت نهایی چیپس چقدر است؟

این مطالب را هم ببینید:

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.