به این کودکان تخم‌مرغ ندهید!

برخی کودکان خردسال نسبت به تخم مرغ و به خصوص سفیده آن حساسیت نشان می دهند.

به گزارش تازه‌نیوز، در یک تخم مرغ بزرگ ۵۰ گرمی آب پز شده، حدود ۱۸۷ میلی گرم کلسترول وجود دارد، که معادل ۶۲ درصد حد مجاز توصیه شده مصرف روزانه کلسترول برای افراد سالم بزرگسال یعنی ۳۰۰ میلی گرم در روز می باشد. میزان توصیه شده برای افرادی که کلسترول خون بالا دارند، ۲۰۰ میلی گرم در روز می باشد. افراد مبتلا به دیابت، بیماری های قلبی و دارای کلسترول بالای خون نمی توانند مانند افراد عادی تخم مرغ مصرف نمایند. تخم مرغ همچنین یکی از شایع ترین علل آلرژی و حساسیت غذایی در کودکان خردسال می باشد، که البته این حساسیت بیشتر نسبت به سفیده تخم مرغ روی می دهد و ثانیا با افزایش سن کودکان در اکثر موارد از بین می رود.

مضرات سفیده تخم مرغ برای کودکان

آیا سفیده تخم مرغ می‌تواند در کودکان ایجاد عارضه کند؟ مضرات سفیده تخم مرغ برای کودکان می‌تواند شامل ایجاد آلرژی، مسمومیت غذایی سالمونلا، کاهش جذب بیوتین و یا … شود. در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

تخم‌مرغ ممکن است منجر به آلرژی شود

سفیده‌ی تخم مرغ ممکن است منجر به نوعی آلرژی خصوصا در کودکان شود. علائم خفیف این آلرژی شامل بثورات یا راش پوستی، کهیر، ورم، آبریزش بینی و خارش و آبریزش چشم هستند. اگر چه به ندرت اما تخم مرغ می‌تواند باعث واکنش آلرژیک شدیدی شود که به آن شوک آنافیلاکسی می‌گویند. این حالت باعث بروز برخی از علائم می‌شود نظیر: افت فشار خون و ورم شدید گلو و صورت که در برخی موارد حتی می‌تواند کشنده باشد.

تخم‌مرغ ممکن است باعث مسمومیت غذایی سالمونلا شود

سفیده‌ی تخم مرغ خام همچنین با خطر مسمومیت غذایی ناشی از باکتری سالمونلا همراه است. این باکتری می‌تواند در تخم مرغ یا روی پوسته‌ی آن وجود داشته باشد. برای از بین بردن سالمونلا، زمان پخت باید طولانی باشد و درجه حرارت باید زیاد باشد.

تخم مرغ ممکن است جذب بیوتین را کاهش دهد

سفیده‌ی تخم مرغ خام همچنین ممکن است منجر به کاهش جذب ویتامین بیوتین محلول در آب شود که در انواع مختلفی از مواد غذایی یافت می‌شود. بیوتین نقش مهمی در تولید انرژی دارد. سفیده‌ی تخم مرغ خام حاوی پروتئین آویدین است که می‌تواند جذب بیوتین را متوقف کند.

تخم مرغگاهی منجر به دریافت بیش از حد پروتئین می‌شود

در حالی که مصرف رژیم غذایی سرشار از پروتئین برای سلامتی بسیار مفید است، اما نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. اگر از مشکلات کلیوی رنج می‌برید، مصرف مقدار زیادی پروتئین می‌تواند خطرناک باشد. همچنین، افرادی که میزان فیلتراسیون گلومرولی پایینی دارند ممکن است به دلیل ارزش بیولوژیکی بالای پروتئین تخم مرغ، از آسیب حاد کلیه رنج ببرند.

تخم مرغ گاهی منجر به یبوست می‌شود

اگر چه سفیده‌ی تخم مرغ حاوی پروتئین و بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی دیگر است، اما فیبر کافی ندارد. این کمبود فیبر می‌تواند منجر به یبوست شود.

آیا تخم مرغ برای رشد کودکان خردسال مفید است؟

پژوهشگران در دانشگاه واشنگتن، مطالعه ای را بر روی ۱۶۳ کودک ۶ تا ۹ ماهه برای یافتن تاثیر تخم مرغ بر رشد آنها به مدت ۶ ماه انجام دادند. به نیمی از این کودکان روزی یک تخم مرغ داده شد، در حالی که نیم دیگر تخم مرغ مصرف نمی کردند، اگرچه رژیم غذایی هر دو گروه مغذی بود.

نتایج پژوهش نشان داد که کودکانی که تخم مرغ مصرف می کردند، از نظر دو شاخص افزایش قد و وزن نسبت به سن وضعیت بهتری نسبت به گروه دیگر داشتند. مصرف تخم مرغ همچنین باعث تقویت عملکرد مغزی و جلوگیری از کمبود وزن در بیشتر کودکان گروه اول گردید.

شاید یکی از دلایل این تاثیر مثبت بر عملکرد مغز، وجود ماده کولین (Choline) و یک نوع اسید چرب امگا-۳ به نام DHA در زرده تخم مرغ می باشد که هر دو آنها موادی ضروری برای سلامت و رشد مغز محسوب می شوند. این مطالعه تاکیدی مجدد بر پژوهش هایی داشت که نشان می دادند که گنجاندن تخم مرغ در رژیم کودکان خردسال، شاخص های رشد آنها را به طور کلی بهبود بخشیده و از رشد ناقص آنها جلوگیری می نماید.

در چه مواردی مصرف تخم مرغ باید محدود گردد؟

متاسفانه همانطور که اشاره گردید، برخی کودکان خردسال نسبت به تخم مرغ و به خصوص سفیده آن حساسیت نشان می دهند. در این زمینه مادران باید مطمئن شوند که عدم تحمل غذایی مانند برگرداندن (بالا آوردن) غذا را به حساب آلرژی کودک نسبت به تخم مرغ نگذاشته و او را از این منبع غنی غذایی محروم ننمایند.

کودکانی که فقط نسبت به سفیده تخم مرغ حساسیت نشان داده اند، پس از مشورت با پزشک هنوز می توانند زرده تخم مرغ که حاوی کولین و DHA می باشد را مصرف نمایند. مادران همچنین می توانند تغذیه کودک ۶ ماهه با تخم مرغ را با مقادیر کمی از زرده (مثلا یک سوم زرده کامل) شروع نموده و بعد آن را افزایش دهند و در صورت عدم بروز آلرژی، سفیده تخم مرغ را هم به رژیم اضافه نمایند.

در مورد بزرگسالان هم با وجود اختلاف نظرهای موجود، بهتر است که افراد مبتلا به دیابت، بیماری های قلبی، نارسایی کلیوی و دارای کلسترول بالای خون در مورد میزان مجاز مصرف هفتگی با پزشک خود مشورت نمایند. بدیهی است بزرگسالان دارای آلرژی نسبت به تخم مرغ هم متاسفانه از مصرف این منبع غنی غذایی محروم می باشند. سعی کنید این ماده غذایی با ارزش را به موقع به برنامه غذایی کودک دلبندتان اضافه کنید.

منبع: بهداشت‌نیوز

بیشتر بخوانید:

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.